Liga protiv raka grada Drniša obilježava 10. godina rada i Dan ružičaste vrpce

- 3. listopada 2013.

Povodom 10. obljetnice djelovanja Liga protiv raka grada Drniša u subotu 5. listopada organizira svečanu sjednicu.
U 9 sati u maloj gradskoj vijećnici Grada Drniša okupit će se svi oni koji su svojim angažiranjem pomogli Ligi da na lokalnoj razini podigne svijest građana o problemu raka i time doprinijeli uspjehu Javne akcije ‘Zajedno protiv raka’.
Istog dana Liga kao članica Europa DONNE Hrvatske organizira humanitarnu akciju ‘Dan ružičaste vrpce’ kojoj je cilj prevencija i rano otkrivanje karcinoma dojke.
Volonteri Lige i srednje škole ‘Ivan Meštrović’ u gradu će dijeliti promidžbeni materijal u vremenu od 8 do 11 sati na štandu ispod stepenica za gradsku tržnicu.
Mjesec listopad tradicionalno obilježen je ružičastom bojom, posvećen borbi protiv raka dojke, koji je na prvom mjestu od svih malignih bolesti.
U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli oko 2500 žena, oko 960 ih umre, što znači da svaki dan od te maligne bolesti umru dvije do tri žene. Broj oboljelih od raka dojke raste, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Prema zadnjim statistikama u Europi svake dvije minute jedna žena oboli od raka dojke, a svakih šest minuta jedna žena umre.
Rano otkrivanje bolest u visokom je postotku izlječiva, a jedini lijek protiv nje je pravodobno otkrivanje i uklanjanje rizičnih čimbenika. Sekundarna prevencija rizičnih skupina je redovni odlazak na mamografiju i educiranje stanovništva te stvaranja specijaliziranih centara s multidisciplinarnim pristupom.
Mjesec borbe protiv raka dojke tradicionalno se obilježava i u Drnišu u organizaciji Lige protiv raka grada Drniša koja obilježava desetu obljetnicu aktivnog djelovanja.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background