Grad Drniš i Hrvatske vode na Čikoli namjeravaju graditi branu

- 3. listopada 2013.

U suradnji s Hrvatskim vodama Grad Drniš priprema pilot projekt izgradnje mini akumulacije na rijeci Čikoli za potrebe navodnjavanja od 40 do 50 ha poljoprivrednih površina u Petrovom polju.
Projekt je kompatibilan s ciljevima Plana navodnjavanja za područje Šibensko-kninske županije, odnosno s Projektom navodnjavanja i gospodarenja zemljištem i vodama koji je pokrenula Vlada Republike Hrvatske.

Cilj pilot projekta je ostvariti pravilno i uspješno gospodarenje tlom i vodama radi uzgoja poljoprivrednih kultura prvenstveno povrtlarskih, uvođenjem sustava navodnjavanja čime bi se ostvarila naprednija i unosnija proizvodnja.
Prepoznajući važnost ostvarivanja infrastrukture navodnjavanja i konačne realizacije sustava navodnjavanja u praksi, Hrvatske vode – V.G.O. Split su na sastanku održanom 09. rujna 2013. godine u Splitu sa gradonačelnikom Drniša Josipom Begonjom podržale projekt, te su spremi sufinancirati izradu Pred-investicijske studije uz uključivanje Šibensko-kninske županije.

Petrovo polje kao kraški fenomen s površinom cca. 5.000 ha u svojoj povijesti uvijek je bilo interesantno zbog svojih plodnih površina. Nažalost zbog vrlo burne prošlosti njegova uloga i značaj na prostoru Dalmacije nije bio prepoznat te su tek u novije vrijeme vršeni određeni melioracijski zahvati a koji su bili prekinuti Domovinskim ratom.

U vremenima gospodarske krize nameće se potreba povratka tradicionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji na velikim dijelom zapuštenim poljoprivrednim površinama, ali za to postoji ozbiljan problem nedostatka vode za navodnjavanje.
Rijeka Čikola ima izraziti bujični karakter sa cirkulacijom od listopada do lipnja, dok u ljetnim mjesecima korito je uglavnom suho.

Hrvatske vode i Šibensko-kninska županija duži period vremena rade na projektu navodnjavanja Petrova polja s planiranom izgradnjom akumulacije nizvodno od izvora koja će biti udaljena od Drniša cca. 15 km.
Kako se radi o vrlo financijski zahtjevnom projektu kao i o složenom zahvatu s neriješenim problemom načina distribucije vode, a što će zahtijevati potrebu izgradnje zasebnog vodovodnog sustava, upitan je konačni vremenski rok aplikacije cijelog sustava.

Na dijelu korita vodotoka Čikole neposredno ispred Drniša postoje povoljni uvjeti za izgradnju pregrade s zapornicom budući je na tom predjelu korito najdublje (cca. 6.50- 7.00 m) i najšire (oko 35 m u vrhu). Pregradni profil bi se nalazio cca. 400 m od mosta u Drnišu, a odabran je zbog povoljnih geoloških uvjeta (slabo propusne gline prašinaste).

Izgradnjom zapornice odnosno brane ukupne visine oko 5-6 m moglo bi se akumulirati cca. 90-100.000 m3 vode što bi bilo dostatno za navodnjavanje oko 40-50 ha poljoprivrednih površina na lijevoj i desnoj obali rijeke Čikole u ljetnom periodu.

Zahvat bi se u cijelosti realizirao na vodnom dobru (unutar postojećeg korita) na ukupnoj dužini 1.300 – 1.500 m bez potrebe za uzurpacijom privatnog zemljišta. Za korištenje vode nije potrebna izgradnja posebnog sustava, nego bi svaki korisnik trebao instalirati pokretnu pumpu i sustav za rasprskavanje na poljoprivrednoj površini.

– “Ovaj “pilot projekt” za cilj ima samozapošljavanje odnosno animiranje mladih ljudi koji se žele baviti tradicionalnim poljoprivrednim zanimanjima i to naročito uzgojem profitabilnih povrtlarskih kultura koje bi se plasirale na turističko područje šibenske rivijere. Nadamo se da će privući i ostale privredne subjekte koji bi našli interes u proizvodnji zdrave i ekološki čiste hrane”, kazao nam je gradonačelnik Drniša Josip Begonja.

Tehničko rješenje pregrade s zapornicom sastoji se od dvije segmentne zapornice dužine 7.0 m, visine oko 3-3.50 m koje bi bile podignute u zimskom periodu, bočni preljev za male vode, temeljni ispust te servisni most širine 4.0 m.

– “Jedna od varijanti je i da se na lijevom boku instalira mini hidroelektrana snage 250 KW s očekivanom godišnjom proizvodnjom 1.5 milijuna KWh gdje bi budući koncesionar ujedno bio zadužen za održavanje sustava zapornica, a na taj način Hrvatske vode ne bi imale posebnih troškova u eksploataciji.
Ukupna vrijednost investicije (bez instaliranja opreme za hidrocentralu) procjenjuje se na iznos od oko 3,5 – 4.000.000 kn što bi se detaljnije trebalo utvrditi i kroz Pred-investicijsku studiju kao i u samom natječajnom postupku za izgradnju. Realizaciju očekujem u roku od godine dana (projekti + gradnja) uz uvažavanje standardnih procedura za ishođenje dozvola potrebnih za gradnju. Također ovaj projekt ne ugrožava bioraznolikost prostora nego dapače pridonosi obogaćivanju te povratak života u ovaj dio korita Čikole. Izgradnjom ovog mini sustava ujedno bi se testirala opravdanost izgradnje velikih budućih projekata navodnjavanja ne samo na prostoru Petrova polja nego i na području ostalih kraških polja Dalmacije”, naglasio je gradonačelnik Begonja.

S tim u svezi Grad Drniš objavio je i Javni poziv svima onima koji se bave povrtlarstvom da iskažu interes za besplatnu dodjelu sadnog materijala povrtlarskih kultura za 2014. godinu.
Namjera je podijeliti sadni materijal za uzgoj: rajčica, paprike, patlidžana, tikvica, lubenica, grah-mahuna, kupusnjače, krumpira, crvenog luka i češnjaka. Minimalna količina koja bi se podijelila je tisuću komada sadnog materijala.
Na javni poziv javilo se 18 zainteresiranih, mahom vlasnici Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Najviše su zainteresirani za sadnju krumpira, crvenog luka i češnjaka, ali i mahuna, rajčice i lubenice.

– “Ja kao agronom pozdravljam ovu inicijativu Grada Drniša. Ovakvo nešto po prvi puta u Drnišu se događa, po prvi puta Grad je pokazao da ima sluha. Mislim da je to dobra ideja za ljude koji se žele ozbiljno i konkretno pozabaviti proizvodnjom povrtlarskih kultura na minimalno tisuću kvadrata površine. Njima treba pomoći. No preduvjet je navodnjavanje, treba realizirati ovaj mini projekt akumulacije Čikole. Rezultati su neupitni”, kazao je za Žute minute Radio Drniša rukovoditelj Poljoprivredno savjetodavne službe Šibensko kninske županije Mario Tomić.

zapornica

cikola


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian