Koncertom klape Cambi Radio Drniš slavi pedeseti rođendan!

- 20. rujna 2022.

Radio Drniš uskoro puni pedeset godina svoga postojanja! Povodom velikog i značajnog jubileja svoje slušatelje i građane sa šireg drniškog područja, svog koncesijskog područja, časti koncertom jedne od najboljih klapa u Hrvatskoj – klape Cambi.

Daleke, 1972. godine ideja o osnivanju radijske postaje rođena u hotelu ‘Danica’, mjestu gdje su se uz kavu donosile mnoge odluke. Kažimir Aralica bio je inicijator, kojeg su podržali Petar Šarić, Marko Vukušić Maćela i Ante Vukušić.

Radio Drniš je osnovan u sklopu tadašnjeg Centra za kulturu, obrazovanje i informiranje Drniš,
Započelo se na oskudnoj opremi, a prvi glas koji se čuo u eteru 27. studenog 1972. godine bio je glas kninske spikerice Mire Bobanac. U početku emitiralo se svega dva sata programa dnevno i to utorkom, srijedom, petkom i nedjeljom. Veliku pomoć pružio je Radio Zagreb kod prikupljanja dokumentacije ali i pri samom instaliranju prve antene Marconi na Ceceli u Petrovom polju. Odašiljač je bio telefonskom linijom vezan sa studijom u Drnišu koji je bio u iznajmljenom prostoru u tzv. Udarnikovoj zgradi’.

Značaj ove radio postaje posebice je potvrdio Domovinski rat, a ratna redakcija dokazala je svoju odgovornost i profesionalnost emitirajući program iz pričuvnog studija u Unešiću.
Sluteći ratne strahote dio najnužnije opreme nekoliko dana prije nego smo prognani iz Drniša radijski djelatnici prenijeli su u Unešić. Tako da program praktički uopće nije bio u prekidu. A iz Drniša prvo javljanje nakon jedine nam ‘Oluje’ bilo je već 07. kolovoza 1995. godine, zahvaljujući pomoći Radio ritma iz Šibenika i Radio Split.  Ratna redakcija Radio Drniša dobitnica je posebne Povelje za doprinos u obrani domovine, dio ratne redakcije Odlikovan Spomenicom Domovinskog rata ’91. i medaljama Bljesak i Oluja.

Radio je po sili zakona izdvojen iz Centra 1996. godine, kad je osnovana tvrtka Radio postaja Drniš d.o.o., osnivači i suvlasnici su Grad Drniš, Općina Promina, i Pučko otvoreno učilište Drniš, te 10 malih udjeličara.

Vlastiti cjelodnevni 24-satni program počeo je 2009. godine. Danas na radiju radi troje stalno zaposlenih, i nekoliko honoraraca.
Radio Drniš je dobitnik nekoliko priznanja. Među ostalima za deset godina rada dobio je i nagradu tadašnje Općine Drniš, a Šibensko kninska županija dodijelila mu je plaketu zbog četrdesetogodišnjeg neprekidnog djelovanja, uspješnog informiranja prognanika i branitelja u Domovinskom ratu te općeg doprinosa u razvoju društvenog života Drniša i okolice.

Od krovne organizacije HURIN-a projekt Radio pijaca dobio je nagradu za najbolju akciju 2009. i 2010. godine, Prominski bronzin najbolja je akcija 2016. godine.
Za najbolje radijske web stranice dobio je nagradu Zlatni miš 2012. godine.

Pedeset godina je  puno riječi, priloga, emisija, reportaža, prijenosa, pjesama, uspomena, ljudi, suradnika. Hvala svima i hvala slušateljima koji nam vjeruju – tek 50 godina. Oni su poanta našeg postojanja.

Svaki dan je nova borba, a mi se zbog naših slušatelja svaki dan trudimo biti još bolji – kao nijedan drugi, drniški radio.

Na pomoći pri proslavi našeg jubileja zahvaljujemo sponzorima: GRADU DRNIŠU i ŠIBENSKO KNINSKOJ ŽUPANIJI.

Koncert će se održati u Kino kazališnoj dvorani Ivana Meštrovića, 30. rujna 2022. godine sa početkom u 20:00 sati. Ulaz je slobodan.

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian