Književnica Ivana Šojat oduševila drnišku publiku

- 6. prosinca 2018.

Proteklog je ponedjeljka u Narodnoj knjižnici-Drniš gostovala Ivana Šojat, jedno od najpoznatijih spisateljskih imena mlađe generacije.

Rođena je 1971. godine u Osijeku gdje je završila gimnaziju i dvije godine studija matematike i fizike na Pedagoškom fakultetu.

U Domovinski rat se uključila u kolovozu 1991. kao dragovoljka gdje je kao pripadnica HOS-a na bojištu provela godinu i pol. Zbog znanja 3 strana jezika radila je kao tajnica i prevoditeljica od 1992. do 1993. u Uredu Ministarstva obrane Hrvatske za odnose s UN-om i Europskom Unijom. Nakon toga odlazi u Belgiju gdje završava studij francuskog jezika. Vratila se u Hrvatsku 2001. i zaposlila u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Aktivan je član Hrvatskog društva književnika a na prošlim lokalnim izborima bila je kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice za gradonačelnicu Osijeka.

Autorica je brojnih književnih prijevoda, eseja, kratkih priča, poezije te romana. Njeni naslovi višestruko su nagrađivani na književnim natječajima, odlikovana je za promicanje hrvatske kulture i dobitnica priznanja Grada Osijeka za književnost. Roman „Unterstadt“ dramatiziran je i režiran za kazališnu predstavu pod istim naslovom u HNK Osijek. Predstava je 2012. dobila tri nagrade. Roman Šamšiel, 2002., nagrađen je na Kozarčevim danima u Vinkovcima Poveljom za uspješnost, a roman Unterstadt, 2009., osvaja nagradu za književnost Vladimir Nazor (2010.), nagradu Ksaver Šandor Gjalski za najbolji roman (2010.), nagradu Fran Galović za najbolje prozno djelo zavičajne tematike (2010.) i nagradu Josip i Ivan Kozarac za knjigu godine (2010.). Roman Ničiji sinovi izašao je 2012., Jom Kipur 2014. Iza nje je iznimno bogat period. Naime, prošli mjesec dobila je Večernjakovu nagradu za kratku priču „Vilinska kosa“, praizvedena je predstava prema njenom romanu „Emet“ te je promovirala povijesni roman „Ezan“.

U razgovoru s ravnateljicom knjižnice Danijelom Drezgom književnica je otkrila puno detalja iz svog profesionalnog i privatnog života. Brojna publika imala je puno pitanja za autoricu na koja je spremno odgovarala. Žena zanimljive biografije, čija djela podjednako hvale i književna kritika i publika svojom neposrednošću i jednostavnošću oduševila je drnišku publiku.

Izvor: http://www.narodna-knjiznica-drnis.hr

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian