Još jedna Noć knjige u Drnišu

- 25. travnja 2016.

Foto: Josip Živković

Noć knjige 2016. održala se u više od 200 gradova i mjesta diljem Hrvatske.
Ove je godine manifestacija bila u znaku obilježavanja dviju velikih obljetnica u svjetskoj književnosti: 400 godina od smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa, kao i 100. godišnjice od prvog objavljivanja Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić.
Noć knjige, kojoj je cilj poticanje kulture čitanja i razgovor o književnosti, odvijala se u Hrvatskoj petu godinu u nizu, pri čemu je drniška Narodna knjižnica sudjelovala ove godine po četvrti put. Svake godine ravnateljica knjižnice Danijela Drezga poziva i ugošćava poznate autore s hrvatske književne scene a ovom je prilikom u Drnišu ugostila novinarku i spisateljicu Milanu Vuković Runjić.
Autorica je ponajviše govorila o svojim dvjema knjigama – Proust u Veneciji, Matoš u Mlecima i Prokletim Hrvaticama – a također se osvrnula i na kulturnu politiku u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na predloženi nastavni kurikulum, tj. promjene u popisu lektirnih naslova. Govorila je i o svom snu, kako ga naziva, naime, o projektu Hrvatska čita koji bi, kako je izjavila za Radio Drniš, bio “san koji doduše nije samo moj, nego je moj dragi prijatelj Slaven Letica sa mnom o tome pričao – koliko bi bilo potrebno da se čitanje cijelo vrijeme popularizira, da se o njemu govori, da se rade neke prezentacije i događaji, ali na jednoj višoj razini i zato tu vidim predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović kao idealnu osobu koja bi svojim likom i svojom snagom nosila taj projekt u kojem bismo nastupali i gdje bismo čitali i gdje bismo, što je najvažnije, potrebitoj djeci, onoj koja možda nemaju novca za knjigu, te iste knjige dijelili”.
Vuković Runjić bi željela da se “duh Noći knjige”, ukoliko se ideja ostvari, proširi i da, umjesto jednom godišnje, javno čitanje, druženje uz knjigu i razgovor o knjizi budu organizirani na državnoj razini više puta u godini.

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Noć knjige obogatila su svojim radovima djeca Dječjeg vrtića Drniš iz odgojnih skupina Krijesnice i Vrapčići čiji su radovi pod nazivom ‘Dječja knjiga u srcu i oku djeteta’ izloženi u knjižnici.

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background