Iznad Roškog slapa otvorena Oziđana pećina

- 1. srpnja 2014.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas je u Nacionalnom parku Krka svečano otvorio Oziđanu pećinu, lokalitet od izuzetne prirodne, kulturološke i povijesne vrijednosti koji se nalazi u sklopu poučno-pješačke staze Stinice – Roški slap – Oziđana pećina. Svečanosti uz ministara Zamjalović nazočili su i Tonči Restović ravnatelj JU NP Krka, Sven Mueller ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Anita Babačić ravnateljica JU Zaštićena područja Šibensko-kninske županije,Robert Bobinac ravnatelj NP Kornati te predstavnici institucija koje su vodile arheološka istraživanja.

Foto: Radio Drniš

Poučno pješačka staza Stinice-Roški slap-Oziđana pećina dio je projekta Održivo upravljanje posjetiteljima NP Krka,s namjerom da se smanji pritisak posjetitelja na Skradinski buk i potakne razvoj ruralnih gospodarstva u uzvodnom dijelu Parka. Dio je nacionalnog projekta integracije u EU Natura 2000 koji provodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode,osmišljenog kao podrška Državnom zavodu za zaštitu prirode i javnim ustanovama koje upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima prirode i zaštićenim prirodnim vrijednostima. Petogodišnji projekt financiran je zajmom Svjetske banke u iznosu od 20,8 milijuna eura , od čega je 6.041.508 kuna utrošeno u stazu Stinice-Roški slap-Oziđana pećina koju je NP Krka financirao sa 1.200 000 kuna, kazao je Tonći Rrestović ravnatelj JU NP Krka i dodao da je Oziđana pećina kruna i završna stepenica ovog projekta:

{play}audio/restovic-010714.mp3{/play}

-Posebnom me veseli što sam danas ovdje u ovom predivnom kraju i što možemo na licu mjesta vidjeti rezultate višegodišnjeg rada. Novac treba izdvajati za razvoj posjetiteljske infrastrukture, no moramo ova zaštićena područja staviti u funkciju tako da Nacionalni park komunicira sa lokalnim stanovništvom i omogući razvoj, istaknuo je ministar Mihael Zmajlović :

{play}audio/zmajlovic-010714-1.mp3{/play}

Ministar Zmajlović dodao je kako i ovaj projekt doprinosi stvaranju objedinjene ponude nacionalnih parkova kao posebnog brenda parkova Hrvatske :

{play}audio/zmajlovic-010714-2.mp3{/play}

Javna ustanova NP Krka u suradnji sa drniškim Gradskim muzejom sustavna arheološka istraživanja na lokalitetu Oziđane pećine započela je 2005.godine. Istraživački tim činili su Joško Zaninović , Marko Menđušić,Drago Marguš i Nataša Zaninović.

Oziđana pećina smještena je na lijevoj obali Krke, iznad Roškog slapa, pri samom vrhu kanjona nedaleko Bogatića miljevačkog, na nadmorskoj visini od 220 m. Unutrašnjost joj je tunelastog oblika, dužine 59, širine najviše oko 7 i visine do 2,5 metara, u stražnjem djelu sa dvama dimnjacima visokim od 8 do 10 metara. U njoj su pronađeni brojni tragovi čovjekovog boravka poput ulomaka keramičkih posuda, kameni artefakti i ljudski kosturi. Ljudska prisutnost u pećini bila je neprekidna od 5000 do 1500 prije Krista. U pećini je uređena arheološka zbirka in situ.

Osvrćući se na godinu dana članstva Hrvatske u EU , ministar zaštite okoliša i prirode je kazao da je zadovoljan korištenjem sredstva u resoru zaštite okoliša, sredstva su iskorištena prema planu te dodao kako se i dalje radi intenzivno na prijavi projekata kako bi se iskoristila sva sredstva koja su nam na raspolaganju. Među njima su i dva projekta vezana uz NP Krka, jedna je projekt izgradnje posjetiteljskog centra Puljani na prominskom području. Ministar M:Zmjalović kaže:

{play}audio/zmajlovic-010714-3.mp3{/play}

Galerija fotografija


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background