Izložbom ratnih fotografija započeo program obilježavanja 20. obljetnice 142. brigade

- 25. studenoga 2011.

Izložbom ratnih fotografija u gradskom muzeju Drniš sinoć je započelo trodnevno obilježavanje dvadesete obljetnice utemeljenja drniške brigade.

Izložbu je prigodnim riječima otvorio jedan od ratnih zapovjednika 142. brigade pukovnik Željko Nakić koji je kazao kako je izložba tek uvertira u svečanosti najavljene za subotu.

– Povodom dvadeset obljetnice osnutka 142. drniške brigade kasnije pukovnije red je da se prisjetimo agresije koja je zadesila Hrvatsku, a kojoj smo bili svjedoci. Događaji su za mnoge od nas još uvijek svježi a izložene fotografije govore više od riječi, kazao je pukovnik Nakić.

Izložba obuhvaća fotografije i novinske isječke iz Domovinskog rata, akciju oslobađanja Miljevaca, oslobađanje Drniša u Oluji, dolazak predsjednika Franje Tuđmana u Drniš. Fotografije su najvećim dijelom djelo ratnih novinara koje su ustupili drniškom muzeju, a dijelom je riječ i o muzejskoj građi. Izložbu je postavio kustos muzeja Davor Gaurina, koji je kazao kako su ciljana publika za izložbu mladi ljudi, osnovci i srednjoškolci, kojima je to dodatna prilika da se upoznaju Domovinskim ratom.

Izložba je otvorena narednih mjesec dana, može se pogledati svakim radnim danom u uredovno radno vrijeme dok se organizirane grupne posjete trebaju prethodno najaviti.

U organizaciji Udruge 142. brigade Hrvatske vojske program proslave obljetnice brigade nastavlja se večeras u Župnoj crkvi Gospe od Ružarija gdje će koncert sa početkom u 19 održati Tamburaški orkestar Krste Odaka i pjevački zbor Kolo iz Šibenika.

Središnja proslava najavljena je za sutra. Program započinje od 15:30 sati.

Za sve one koji su život položili na oltar Domovine, kod Spomen križa kod Župne crkve Gospe od Ružarija bit će položeni vijenci i zapaljenje svijeće. Potom će biti služena sveta misa zadušnica koju će predvoditi biskup šibenski mons. Ante Ivas.

Sa početkom u 17:30 sati na drniškoj Poljani sutra će se održati i postrojavanje pripadnika brigade.

Svečanim postrojem 142. brigade zapovijedat će pukovnik Mario Lilić koji će prijavak izvršiti brigadnom generalu Mladenu Fuzulu.

Pozivaju se svi branitelji, pripadnici 142. drniške brigade da dođu na postrojavanje.

Od 20 sati na Poljani će se održati i koncert.

izlozba_1

izlozba_2

izlozba_3

izlozba_4


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background