Iz Fonda za ruralni razvoj na drniško područje stiže 18 milijuna kuna!

- 23. ožujka 2018.

Iz Fonda za ruralni razvoj Europske unije na drniško područje sliti će se čak 18 milijuna kuna.
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je za koja su 102 projekta u Hrvatskoj odobrena sredstva iz natječaja mjere 7.4.1″Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”.

Među njima je pet sa drniškog područja.

Dva se odnose na Grad Drniš i po jedan za općine Ružić, Promina i Unešić.

Najviše novaca stiže Gradu Drnišu i to 8 milijuna i 320 tisuća kuna.
Iz istog Fonda ali sa mjere 7.2. za izgradnju prometnice u naselju Pazar stiže milijun i 67 tisuća kuna, a iz mjere 7.4.1. za izgradnju Dječjeg vrtića u Drinovcima 6 milijuna i 700 tisuća kuna, te za rekonstrukciju gradske tržnice u smislu njezinog natkrivanja i izgradnje prodavaonica za prodaju živežnih namirnica 730 tisuća kuna.
Gradonačelnik Drniša Josip Begonja zadovoljan je što su prošla sva tri projekta:
– ‘Što se vrtića tiče riječ je o izgradnji potpuno novog objekta iz temelja sa kompletnim opremanjem. Postoji interes Miljevčana da djeca pohađaju vrtić na Miljevcima, jer trenutno postoji mogućnost samo za skraćeni petosatni program a djeca su smještena u okviru osnovne škole. To je naš mali doprinos demografskoj obnovi. Naime ovih dana i na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prijavljujemo i projekt uređenja vrtića u Radoniću. Naime, Grad Drniš je u suradnji s Vijećima mjesnih odbora Pakovo selo, Pokrovnik, Radonić I i Radonić II te gradskom ustanovom Dječji vrtić Drniš, prošle jeseni proveo anketu među zainteresiranim roditeljima iz tih i susjednih naselja o potrebi formiranja novog Područnog odjeljenja Dječjeg vrtića Drniš koje bi bilo smješteno u bivšoj područnoj osnovnoj školi Radonić II. Prema nepotpunim podacima iz provedene ankete zainteresirano je za upis više od 15-ak djece i to sa punim 9 satnim programom.
Država nam je već ustupila prostor i sad se prijavljujemo za natječaj za uređenje prostora.
Što se tržnice tiče osim natkrivanja i izgradnje objekata za namirnice koje moraju biti pohranjene u rashladne vitrine još će se i rasvjeta urediti.
A što se tiče prometnice riječ je izgradnji infrastrukture u novoj gradskoj stambenoj zoni’, kazao je gradonačelnik Drniša Josip Begonja koji po pitanju sastavljanja projektne dokumentacije ističe zasluge djelatnica gradske uprave pročelnice za gospodarstvo, financije i društvene djelatnosti Ivane Sučić, tajnice grada Marije Lovrić, voditeljice odsjeka za financije Marine Brakus, te ravnateljice Gradskog vrtića Drniš Niveske Vlaić,
– ‘ Dale su svoj veliki obol i ja im se na tome zahvaljujem’.

OPĆINA RUŽIĆ GRADI SVOJ VRTIĆ
Općina Ružić više neće imati područno odjeljenje drniškog vrtića koje djeluje u jednoj prostoriji u osvnovnoj školi već svoju ustanovu.
Njima stiže 5 milijuna i 940 tisuća kuna koliko je vrijedan projekt izgradnje novog Dječjeg Općini Ružić vrtića ‘Ježići’ u Gradcu a koji će se u cijelosti financirati kroz tu mjeru.
– ‘Tridesetak naših vrtićana ide u vrtić u Gradcu i u Drnišu. Sad ćemo imati svoju ustanovu sa potpunom uslugom’, istaknuo je za Radio Drniš načelnik Općine Ružić Ante Pijuk.

OPĆINA PROMINA GRADI DOM KULTURE U MRATOVU
Općina Promina je na natječaju mjere 7.4.1. dobila 3 milijuna i 488 tisuća kuna za izgradnju Doma kulture Mratovo.
– Riječ je o multifunkcionalnom prostoru koji će služiti za rad udruga ali i za razne druge sadržaje’, kazao nam je načelnik Općine Promina Tihomir Budanko.

OPĆINA UNEŠIĆ GRADI DRUŠTVENI DOM U UNEŠIĆU
Općina Unešić na natječaju je dobila iznos 661 tisuću i 855 kuna namijenjenih za uređenje Društvenih prostorija u Unešiću.
– ‘Radi se o zgradi koja je pripada bivšoj ‘Unešćanki’ u kojoj će biti uređena spomen soba za poginule branitelje, općinska vijećnica, te prostorije DVD-a, kazao nam je načelnik Općine Unešić Živko Bulat.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background