Ivana Maletić održala predavanje u Drnišu

- 23. travnja 2014.

Predavanje na temu „Poduzetnici pred izazovom korištenja EU fondova”, u Drnišu je održala Ivana Maletić – zastupnica u Europskom parlamentu.
Maletić je istaknula je kako je Poduzetništvo pokretač cjelokupnog gospodarstva države, te je ključni element za povećanje konkurentnosti i otvaranja radnih mjesta.

Foto: Hrvoje Matić

Prema podacima Europske komisije, 99 posto poduzetnika, otprilike 20 milijuna, u kategoriji je malih i srednjih poduzetnika, odnosno imaju manje od 250 zaposlenika i smatraju se glavnim nositeljima gospodarskog rasta, inovacija, zapošljavanja i društvene integracije.
Maletić je naglasila kako su mali i srednji poduzetnici ključ oporavka Europe, stvaraju dvije trećine svih novih radnih mjesta u privatnom sektoru .
Istaknula je kako podaci pokazuju da 54 posto osoba u Hrvatskoj samozapošljavanje smatra poželjnim, dok 80 posto smatra da ono nije prihvatljivo i moguće. Hrvatska je na 84. mjestu, od 185 država , prema izvješću Svjetske banke.
Inače, u Hrvatskoj , od ukupnog broja, 92 posto su mikro poduzetnici, do 9 zaposlenih, 6,3 posto su mali poduzetnici, dok je srednjih poduzetnika 1,2 posto.
Ministarstvo poduzetništva i obrta odgovorno je za kreiranje politika i zakonodavnog okvira za malo gospodarstvo, u cilju pružanja potpore ovom sektoru.
Zastupnica u EU parlamentu Ivana Maletić izrazila je zadovoljstvo predavanjem, koje je u Malu gradsku vijećnicu privuklo veliki broj predstavnika drniških tvrtki i javnih ustanova, te je tom prilikom kazala:
{play}audio/ivana_maletic_1.mp3{/play}
Strategija razvoja poduzetništva u Republici Hrvatskoj do 2020. godine, donosi se s ciljem jačanja poduzetničkog potencijala i unapređenja kulture poduzetništva. Realizacija općeg cilja bit će potpomognuta mjerama, koje će se odnositi na više strateških ciljeva.
Ivana Maletić osvrnula se na ruralni razvoj, te kazala kako je Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj namijenjen financiranju drugog stupa Zajedničke poljoprivredne politike – ruralno razvoja. Cilj je osigurati prihvatljive cijene i kvalitetu prehrambeno – poljoprivrednih proizvoda za europske potrošače, te primjereni dohodak poljoprivrednicima, pri čemu će se očuvati ruralno naslijeđe.
Na kraju predavanja Ivana Maletić uputila je poruku drniškim poduzetnicima vezano za korištenje EU fondova:
{play}audio/ivana_maletic_2.mp3{/play}

Foto: Hrvoje Matić


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background