Incident na pružnom prijelazu u Plazonjama

- 13. srpnja 2017.

Jučer je na Sedramiću u zaseoku Plazonje oko 14 sati došlo do verbalnog okršaja između 66-godišnjeg mještanina i djelatnika hrvatskih željeznica. Mještanin je napao djelatnika koji je radio na uklanjanju improviziranog pružnog prijelaza. Spomenuti pružni prijelaz zatvoren je još od 2004. godine, no mještani ga godinama koriste ilegalno kako bi došli do svoje zemlje. 

Zamjenica glasnogovornice policijske uprave šibensko-kninske Sanja Baljkas kazala nam je sljedeće -“Protiv 66-godišnjeg mještanina slijedi optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira.” Do sada nije bilo ovakvih incidenata na ovom pružnom prijelazu, ali je policija i ranije izlazila na teren zbog neovlaštenih postupaka mještana. -“Već je i ranije bilo postupanja policije zbog mještana koji su uklanjali prepreke koje su postavili iz hrvatskih željeznica, kao i zbog neovlaštenog nasipanja materijala kako bi uspjeli prelaziti prugu. O tome je obavješteno i općinsko državno odvjetništvo.” kazala je Baljkas.

Gradonačelnik Drniša Josip Begonja izrazio je žaljenje zbog incidenta do kojeg je došlo kazavši slijedeće -“Žao mi je što je došlo do incidenta, ali sam uvjeren da je čovjek to učinio iz jedne revoltiranosti, zato što sada da bi došao do svoje imovine i natrag kući, mora prijeći udaljenost dužu nego da ide do Drniša.”

Gradonačelnik je pozvao građane da poštuju pravila, ali i poručuje Hrvatskim željeznicama sljedeće -“Ako se taj put koristi već godinama, a on je i službeni put kako se i vodi u posjedovnom listu sa svojom česticom. Sada je temeljem internog akta javnog poduzeća hrvatskih željeznica i infrastrukture, određeno da između dva prijelaza mora proći više od 1200-1300 metara. Sa takvim sadržajem njihovog internog pravilnika, onemogućen je noramlan život mještanima Sedramića.” Hrvatske željeznice pozvao je da se ovaj problem riješi kako bi obje strane imale korist. -“Trebamo poštivati akte, ali moramo učiniti sve na zakonit način da se takva anomalija briše ako je to moguće. Grad Drniš je još 2014. godine na inicijativu i zahtjev mjesnog odbora Sedramić, pokrenuo dopise i zahtjeve prema ispostavi HŽ infrastrukture u Splitu, a u veljači 2017. smo od direktora HŽ infrastrukture zatražili da se uklone betonske zapreke na nerazvrstanoj cesti i da se omogući mještanima naselja Sedramić daljnje prelaženje pruge prema njihovoj imovini. Nažalost njihov odgovor je bio negativan, jer je prema njihovim aktima iz 2004. godine navedeni prijelaz stekao sve uvjete za zatvaranje.” – kazao je gradonačelnik.

Prijelaz, iako zatvoren i ograđen i dalje mogu koristiti pješaci, a Hrvatske željeznice traže da jedinica lokalne samouprave ukloni postavljenu signalizaciju, znak stop i Andrijin križ. -“HŽ infrastruktura traži od grada da ukloni znak stop i Andrijin križ, no ako se onemogući prijelaz vozilima i dalje nije onemogućen prijelaz pješacima koji koriste taj prijelaz. Naša dužnost je da upozorimo sve one koji koriste taj prijelaz na opasnost nailaska na vlak. Ja sam odgovorne iz HŽ-a pitao tko će biti odgovoran ako se dogodi nesreća, a prometna signalizacija je uklonjena. Taj prometni znak je još uvijek tamo i mi ga nećemo ukloniti, dok god ne dobijemo naredbu od viših tijela ili dok grad ne dobije sankcije vezane uz taj slučaj.” – rekao nam je gradonačelnik.Foto:Sibenikin


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian