I drniški pršut želi EU zaštitu –upućen zahtjev Europskoj komisiji

- 20. ožujka 2014.

Uz vijest kako će Drniš ove godine biti domaćin Međunarodnog festivala pršuta koji će se održat prvog vikenda u rujnu, 5. i 6. rujna, stigla je i informacija da je zatražena EU zaštita drniškog pršuta.
Europskoj komisiji prije tjedan dana upućen je zahtjev za zaštitu drniškog pršuta, kako bi i naš pršut dobio EU putovnicu, potvrdio je za Radio Drniš Zvonimir Marin predsjednik Udruga proizvođača drniškog pršuta.

Foto: arhiva

Od Europske komisije u pristupnim pregovorima dat je jednogodišnji rok u kojemu sve proizvode zaštićene nacionalnom oznakom trebamo registrirati i prema pravilima Unije. Taj rok istječe krajem lipnja. Hrvatski autohtoni proizvodi, koji su zaštićeni na domaćem tržištu, ako to ne učine do 1.srpnja ove godine, izgubit će i nacionalnu zaštitu pa će cijeli postupak morati ponovno prolaziti. Zvonimir Marin ističe kako nema nikakvih zapreka da drniški pršut dobije i europsku zaštitu:

{play}audio/zvone_marin_1.mp3{/play}

Svi proizvođači pršuta sa drniškog područja imaju pravo na tzv. „vrući žig”, odnosno na svaki komad pršuta smiju staviti oznaku hrvatskog autohtonog proizvoda sa zemljopisnim podrijetlom.

Certificiranje nije jeftino, a tko ga ishodi podložan je čvrstim pravilima proizvodnje i sustavnom nadzoru. Istraživanja pokazuju da su za takav proizvod kupci spremni platiti 15 do 30 posto veću cijenu.Za postupak se moraju samostalno odlučiti proizvođači, Ministarstvo poljoprivrede ima samo ulogu posrednika u kontaktima s administracijom iz Europske unije. Inače , u europskoj bazi autohtonih proizvoda trenutno je 1.424 proizvoda. Među njima je zasad i šest hrvatskih proizvoda , a među kojima su istarski i dalmatinski pršut za koje je ranije zatražena zaštita.

Nadamo se da se na europsku zaštitu neće čekati dugo , tim više što su se drniški pršutari končano dogovorili oko organizacije Međunarodnog festivala pršuta u Drnišu . Riječ je o dvodnevnom festivalu kojeg će organizirati Grad Drniš, Šibensko – kninska županija i Udruga proizvođača drniškog pršuta, koja okuplja 12 manjih proizvođača sa šireg drniškog područja. Očekuje se veliki broj proizvođača pršuta iz Hrvatske, te iz Španjolske, Italije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore. Upravo naglasak drniškog sajma pršuta bit će na njegovom međunarodnom obilježju za razliku od sajma u susjednom Sinju. Sve će biti organizirano pod šatorom uz bogatu ponudu i drugih autohtonih proizvoda, no pršut je na prvom mjestu i degustirat će se osim na sajmenom prostoru i u svim ugostiteljskim objektima ,kako bi cijeli grad bio u znaku najpoznatije drniške delicije, ističe predsjednik Udruge drniških pršutara Zvonimir Marin i vjeruje da će ispuniti glavnu svrhu:

{play}audio/zvone_marin_2.mp3{/play}


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background