Hrvatske vode i IGH graditi će mini akumulaciju na Čikoli

- 15. rujna 2016.

Hrvatske vode će u Petrovom polju graditi mini akumulaciju na Čikoli u visini korita rijeke. Projekt navodnjavanja kojega je prije dvije i pol godine pokrenuo gradonačelnik Drniša Josip Begonja konačno je krenuo sa realizacijom. Raspisan je od strane Hrvatskih voda natječaj za izradu glavnog i izvedbenog projekta, a za projektanta izabrana je tvrtka IGH.
Danas je u Drnišu održan radni sastanak na kojemu su sve zainteresirane strane iznijele probleme odnosno što je potrebno učiniti za njihovo rješavanje.

Sastanku su uz gradonačelnika nazočili Ivica Samardžija inženjer građevine iz tvrtke IGH – podružnica Split sa suradnicima iz Zagreba, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Šibensko kninske županije Višnja Marasović, iz Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju Šibensko kninske županije voditeljica ureda u Drnišu Darija Puljić, iz Gradske uprave Drniša stručni suradnik za prostorno uređenje i graditeljstvo Grozdana Ćevid, pročelnica za gospodarstvo Ivana Sučić, Katica Mazalin savjetnica za poljoprivredu i ruralni razvoj u drniškoj gradskoj upravi, direktor komunalnog poduzeća Rad Davor Jakelić, predstavnik HEP-a, Elektre Drniš, Petar Abramac, te geodet Zoran Marin iz tvrtke ‘Geomapa d.o.o.’. 
U suradnji s Hrvatskim vodama Grad Drniš već par godina priprema pilot projekt za potrebe navodnjavanja do 50 ha poljoprivrednih površina u Petrovom polju. Cilj pilot projekta je samozapošljavanje odnosno ostvariti pravilno i uspješno gospodarenje tlom i vodama radi uzgoja poljoprivrednih kultura prvenstveno povrtlarskih, uvođenjem sustava navodnjavanja čime bi se ostvarila naprednija i unosnija proizvodnja.
O tome je gradonačelnik Drniša Josip Begonja kazao:

{play}images/audio2/zapornica_begonja_1.mp3{/play}

Na dijelu korita vodotoka Čikole neposredno ispred Drniša postoje povoljni uvjeti za izgradnju pregrade sa zapornicom budući je na tom predjelu korito najdublje i najšire. Pregradni profil bi se nalazio oko 400 metara od mosta u Drnišu, a odabran je zbog povoljnih geoloških uvjeta.
Izgradnjom zapornice odnosno brane ukupne visine oko 5-6 m moglo bi se akumulirati cca. do 100 tisuća metara kubnih vode što bi bilo dostatno za navodnjavanje do 50 ha poljoprivrednih površina na lijevoj i desnoj obali rijeke Čikole u ljetnom periodu.
Za korištenje vode nije potrebna izgradnja posebnog sustava, nego bi svaki korisnik trebao instalirati pokretnu pumpu i sustav za rasprskavanje na poljoprivrednoj površini, tj. riječ je o otvorenom sustavu navodnjavanja.
Grad Drniš je tijekom lipnja ove godine prema uputama Hrvatskih voda izvršio i anketiranje zainteresiranih poljoprivrednika, a anketom su doznali:

{play}images/audio2/zapornica_begonja_2.mp3{/play}

Ukoliko prva zapornica pokaže svoju isplativost postoji mogućnost da se uzvodno izgrade još dvije zapornice/brane:

{play}images/audio2/zapornica_begonja_3.mp3{/play}

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian