Hrvatska se ponosi Drnišom i Malim Lošinjem

- 7. ožujka 2019.

Između preko dvadeset nominiranih destinacija u natjecanju „Top 100 održivih destinacija svijeta“, u kategoriji “Best of EUROPE” – Drniš je zauzeo četvrto mjesto, poslije Portugala, Bleda i Malog Lošinja, priopćeno je iz Grada Drniša, nakon što su jučer navečer u Berlinu na turističkom sajmu ITB Berlin proglašeni dobitnici.

Priznanje su primili zamjenik gradonačelnika Tomislav Dželalija i pročelnica za gospodarstvo i financije Ivana Sučić.

Podršku Drnišu dali su i veleposlanik Republike Hrvatske u Berlinu Gordan Grlić Radman, državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonći Glavina, te direktorica TZ Šibensko-kninske županije Željana Šikić.

Po prvi put na štandu HTZ-a  u Berlinu su predstavljeni i promotivni materijali Drniša.

Izaslanstvo Grada Drniša na berlinskom turističkom sajmu susrelo se s ministrom turizma Garijem Kapelijem, kojeg su upoznali sa projektima koje Grad Drniš provodi u cilju unaprjeđenja turističke ponude i produljenja turističke sezone.

Uz sav trud koji se ulaže u razvoj turizma i zaštitu okoliša za jedan mali Drniš ovo je veliki uspjeh i nagrada – istaknuli su u priopćenju iz gradske uprave. Inače Drniš je još od 2016. godine član je Top 100 Green Destination zajednice.

Priopćenje medijima danas je uputilo i Ministarstvo turizma u kojem se navodi:
‘ Na najvećem svjetskom turističkom sajmu – ITB Berlin, 6. ožujka 2019. godine održana je dodjela nagrada za najbolje od Top 100 održivih destinacija svijeta, a među finalistima su se našle dvije hrvatske destinacije Drniš i Lošinj.

„Top 100 održivih destinacija svijeta“ zajednička je inicijativa organizacija Green Destinations, TravelMole, Travellife, Destination Stewardship Center, Asian Ecotourism Network (AEN) te Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC), a za ulazak u Top 100 održivih destinacija svijeta bilo je potrebno zadovoljiti 15 glavnih kriterija koji destinaciju čine odgovornom i zelenom, i to po temama: priroda, životinje i pejzaž, klima i okoliš, kultura i tradicija, ljudi i gostoljubivost, društvena dobrobit te održivi destinacijski menadžment, koji i čine bit zelenog destinacijskog standarda. Ocjenjivačku komisiju sačinjavao je Ekspertni tim Top 100 održivih destinacija te Top 100 održivih destinacija selekcijski panel u sastavu 12 međunarodnih top stručnjaka u turizmu i održivosti.

Ministar turizma Gari Cappelli u društvu državnog tajnika Tončija Glavine čestitao je Lošinjanima i Drnišanima koji mogu biti primjer drugim destinacijama.

-„Ističemo važnost odgovornog, održivog i kvalitetnog turizma, a on počiva upravo od lokalne razine koju želimo poticati da u svoje strateške dokumente i praksu implementiraju načela održivosti kako bismo resursnu osnovu važnu za razvoj turizma i gospodarstva očuvali i za buduće generacije. Održivi razvoj nije samo zeleno poslovanje, već i odgovorno upravljanje svim procesima u destinaciji koje će kroz smanjenje sezonalnosti i bolju zaposlenost u konačnici doprinijeti očuvanju baštine te donijeti veću društveno-gospodarsku korist svojim građanima i lokalnim zajednicama.“, izjavio je ministar Cappelli.

Dobitnicima i održivim destinacijama čestitao je i Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja koja je još 2016. postao dijelom najveće zelene destinacijske zajednice. „Lošinj već godinama kroz destinacijski brend menadžment ‘plovi’ u smjeru održivosti. Htjeli smo ići korak dalje i napredovati pa smo počeli koristiti europske standarde. Tako smo se među prvima u Hrvatskoj uključili u projekt Europske komisije: ETIS – Europski sustav pokazatelja za turizam za održiva odredišta. Sve to ne bi bilo moguće bez kvalitetne suradnje s partnerima i stanovnicima u destinaciji kao ključnim sudionici brojnih projekata u domeni održivog kulturnog, sportskog i zdravstvenog turizma. Drago nam je da je Lošinj i ove godine prepoznat kao jedna od najboljih održivih destinacija u Europi, jer upravo je to dokaz da naša strategija održivosti ide u dobrom smjeru“, izjavio je direktor Cvitković, dok je zamjenik gradonačelnika Drniša Tomislav Dželalija poručio: „Sretni smo što je prepoznat naš smjer održivog razvoja turizma. Grad Drniš je destinacija koja na odgovoran i održiv način upravlja kulturnom i prirodnom baštinom, te na taj način unapređuje turističku ponudu.“, rekao je Dželalija.

Obzirom na prijavljene destinacije, ocjenjivačka komisija nagradila je najbolje među top 100 u nekoliko kategorija: ITB Earth Award, Best of Culture & Communities, Best of Cities, Best of Nature, Best of Ecotourism, Best of Seaside, Best of the planet – the best  green destination of each continent (Best of Africa, Best of the Americas, Best of Asia – Pacific, Best of Europe).                                 Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background