HDZ pobjednik izbora, rezultate komentiraju Nediljko Dujić, Josip Begonja i Vlatka Duilo

- 6. srpnja 2020.

Prema neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ je relativni pobjednik parlamentarnih izbora sa osvojenih 8 izbornih jedinica te glasova dijaspore, dok je Restart koalicija predvođena SDP-om osvojila 2 izborne jedinice

HDZ bi prema do sada objavljenim podacima osvojio ukupno 66 mandata u Saboru, SDP-ova koalicija 41, Domovinski pokret 16, Most 8, Platforma Možemo! 7, Pametno/Fokus/Stranka s imenom i prezimenom 3, HNS i reformisti po jedan mandat. Dosad je obrađeno 98,76 posto biračkih mjesta.

HDZ je na jučer održanim parlamentarnim izborima pobjedu odnio u velikoj većini općina i svim gradovima u Šibensko-kninskoj županiji. Nisu pobijedili samo u tri općine. U Civljanima i Erveniku najviše glasova je dobila SDP-ova koalicija, a u Primoštenu Nezavisna lista Stipe Petrina koja je na izbore izlazila s Živim zidom, Akcijom mladih, Promijenimo Hrvatsku i Strankom Ivana Pernara.

U Šibeniku je dobio 42,52 glasova,  u Kninu s 52,67 posto glasova, u Vodicama 42,21 posto glasova te u Skradinu dobio 64,31 posto glasova birača. Uvjerljivu pobjedu HDZ je ostvario i u Drnišu gdje je za tu listu glasovalo 61,82 posto, dok je na drugom mjestu Škorin Domovinski pokret s 11,01 posto glasova, a na trećem Most s 9,41 posto. SDP-ova koalicija u Drnišu je dobila tek 7,27 posto glasova.

Najuvjerljiviju pobjedu HDZ je ostvario u Općini Unešić gdje je za njih glasalo 73,95 posto birača. Listu Domovinskog pokreta zaokružilo je 11,65 posto birača iz Unešića, a Mosta 5,94 posto.

U Općini Promina HDZ-u je otišlo 63,34 posto glasova, Domovinskom pokretu 13,34 posto, Mostu 9,50 posto, a SDP-ovoj koaliciji 6,56 posto.

U Općini Ružić za HDZ je glasalo 68,13 posto, za Domovinski pokret 12,46 posto te za Most 11,04 posto.

Izborni rezultat komentirao nam je predsjednik ŽO HDZ-a Šibensko kninske županije Nediljko Dujić kojeg smo upitali i tko će sa HDZ-ove liste u sabor:

 

Rezultate političkih oponenata je komentirao riječima:

 

Izborni rezultat nam je komentirao i predsjednik Gradskog ogranka HDZ-a Grad Drniša Josip Begonja:

 

Dodajmo kako Božidar Kalmeta, nekadašnji zadarski gradonačelnik i ministar, s posljednjeg mjesta na listi HDZ-a u IX. izbornoj jedinici, s osvojenih 16.002 preferencijalnih glasova preskočio je HDZ-ovog nositelja liste, aktualnog ministra uprave Ivana Malenicu koji je dobio 12.799 glasova.

Branka Juričev Martinčev, saborska zastupnica u prošlom sazivu i nekadašnja gradonačelnica Vodica, koja je na listi stranke u IX. izbornoj jedinici bila na devetom mjestu, osvojila je 1.869 glasova birača, dok je Nediljko Dujić, predsjednik šibensko-kninskog HDZ-a i šesti na listi, dobio 1.745 preferencijalnih glasova. Drniškom gradonačelniku Josipu Begonji preferencijalni glas dala su 1.104 birača.

Saborske mandate iz naše županije osvojili su Ivan Malenica, Nediljko Dujić, Franko Vidović i Hrvoje Zekanović.

HNS je u saboru osvojio jedan mandat, na listi u 9. izbornoj jedinici pod rednim brojem 4 bila je Vlatka Duilo iz Drniša, gradska vijećnica te vijećnica u Skupštini ŠKŽ, koja nam je izbore komentirala kazavši:

 

Izbore je obilježila rekordno niska izlaznost birača, najlošija u povijesti hrvatske demokracije, pravo glasa iskoristilo njih 46,85 posto. U Drnišu je izašlo 53 posto birača:

Josip Begonja je to komentirao riječima:


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian