Gradu Drnišu EU sredstva za pripremu dokumentacije za obnovu kulturne baštine

- 26. rujna 2016.

Projekt ‘Integrirani program obnove kulturne baštine’ koji je Grad Drniš koncem siječnja ove godine prijavio za financiranje na Europski fond za regionalni razvoj uspješno je prošao i fazu ocjenjivanja kvalitete.
Od maksimalno 60 bodova koliko je mogao dobiti projekt je dobio 56 bodova.

Time se kvalificirao u slijedeću 6. fazu postupka – dodjele bespovratnih sredstava koja obuhvaća revidiranje budžeta projekta – izvijestili su iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, SAFU-a.

U ovoj prvoj fazi, Grad Drniš se prijavio za dodjelu bespovratnih sredstava za pripremu dokumentacije za provedbu programa temeljenih na obnovi kulturne baštine.

Cilj projekta je kroz valorizaciju kulturne baštine doprinijeti društveno-gospodarskom razvoju drniškog područja, čineći ga pritom prepoznatljivom turističkom destinacijom.

Nakon dva velika projekta koja su u Drnišu sufinancirana sredstvima iz EU fondova, a riječ je o izgradnji drniškog kolektora čiji se završetak očekuje do kraja ove godine i projekta ‘Razvoj turizma na rubnim dijelovima NP Krka’ sasvim je izvjesno da će Drniš dobiti nove europske novce.

Njegovom realizacijom bit će otvorena i nova radna mjesta.

Namjera je urediti bivši Đački dom u centru Drniša u hostel za mlade, obnoviti (pra)staro kino ‘ZORA’ u Centar za posjetitelje, Dom kulture u Siveriću u Muzej rudarstva dok najkompleksniji od svih projekata je revitalizacija utvrde ‘Gradina’, zbog arheoloških istraživanja koje je potrebno izvršiti, a nakon kojih bi se implementirali novi sadržaji poput (amfiteatralne) ljetne pozornice, suvenirnice, ugostiteljskih objekata, dječjih igrališta i slično.
Radi se o zaštićenim nepokretnim kulturnim dobrima u vlasništvu Grada Drniša.

Vrijednost ukupne projektne dokumentacije je oko 3.600.000 kuna, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira 85% iznosa.
Ukupna vrijednost ulaganja u projekt je oko 32 milijuna i 500 tisuća kuna, prema Studiji koju je izradio Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.

gradina

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background