Gradu Drnišu dodijeljena titula ‘Grad – prijatelj djece’

- 19. studenoga 2019.

Grad Drniš okitio se titulom ‘Grad – prijatelj djece’. Prestižno priznanje dodijeljeno je danas u Zagrebu na svečanosti „Gradovi i općine-prijatelji djece“ u Starogradskoj vijećnici u organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske .

Grad Drniš trebao je zadovoljiti čak 173 kriterija da bi stekao titulu Grada prijatelja djece a za program se prijavio još 2013. godine. Sama kandidatura sa 54 stranice izvješća predana je koncem rujna ove godine sa programima, projektima i aktivnostima koji se provode u Gradu Drnišu za djecu i sa djecom.

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske ovu akciju sa svojim partnerima Hrvatskim društvom za preventivnu i socijalnu pedijatriju, uz pokroviteljstvo Ureda UNICEF-a za Hrvatsku provodi već 20 godina . Vrlo brzo program je pobudio veliki interes gradova i općina koje su prepoznale važnost sustavne i dugoročne brige i ulaganja u svoje najmlađe stanovnike.

Cilj „Gradova i općina-prijatelja djece“ je motivirati tijela lokalne uprave i samouprave, stručne službe, ustanove za djecu, pravne subjekte, udruge građana, sponzore, donatore te roditelje i djecu u lokalnim zajednicama da potpunije i brže ostvaruju prava i potrebe djece, priznata u Konvenciji UN-a o pravima djeteta koja obvezuje sve odrasle da čine što najviše mogu kako bi se svako dijete potpuno i skladno razvijalo i pripremilo za život i korisno djelovanje u zajednici.

Akcija je dio Nacionalne strategije za prava djece u RH, a ističe se među tri najbolja europska programa za djecu.

Kao i svake godine danas su dodijeljene Povelje i Pohvale gradovima i općinama za ukupno 56 prijavljenih Naj-akcija u 2019. kojima su gradovi i općine poboljšali i uljepšali dječje svakodnevne živote.

Na svečanosti u Zagrebu danas je sudjelovalo više od 200 sudionika, koordinatora akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ iz brojnih gradova i općina iz cijele Hrvatske, među kojima je i delegacija Drniša, gradonačelnik Josip Begonja, zamjenik Tomislav Dželalija, pročelnica Ivana Sučić, suradnica Marija Vukušić, voditeljica Učeničke zadruge ‘Smrika’ Anita Cota, dječja gradonačelnica Drniša Ana Jukić, njena zamjenica Antea Mujan, predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Iva Perlić, potom ravnateljica Dječjeg vrtića Drniš Niveska Vlaić, ravnateljica Narodne knjižnice Drniš Danijela Drezga te voditeljica dječjeg gradskog vijeća Katarina Vlaić.

Povelju je primio gradonačelnik Drniša mr. sc. Josip Begonja a pročelnica za financije, gospodarstvo i društvene djelatnosti Ivana Sučić pohvalnicu za provedbu programa.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian