Gradsko vijeće – svim učenicima putnicima na području Grada Drniša besplatan prijevoz do škole

- 17. lipnja 2010.

Svi učenici putnici s područja Grada Drniša koji će pohađati ili već pohađaju Srednju školu Ivana Meštrovića imati će u sljedećoj školskoj godini 2010./2011. potpuno besplatan prijevoz autobusima od svojih mjesta odnosno sela pa do Drniša.

Drniški gradski vijećnici na izvanrednoj sjednici u utorak 15. lipnja, donijeli su naime Zaključak po kojemu će u sufinanciranju prijevoza srednjoškolaca iz svih pravaca Grad Drniš sudjelovati u iznosu od 80 posto mjesečne karte dok će preostalih 20 posto troškova pokriti županija Šibensko kninska.

Izvanredna sjednica gradskog vijeća sazvana je upravo zbog problema opstanka drniške srednje škole.

Da bi se drniški srednjoškolci besplatno vozili od svojih mjesta do škole potrebno je za jednu školsku godinu izdvojiti 900 tisuća kuna. Iz drniškog gradskog proračuna plaćati će se 80 posto cijene odnosno 720 tisuća kuna dok će Šibensko kninska županija izdvojiti 20 posto tj. 120 tisuća kuna.

Vijeće je jednoglasno usvojilo ovakav zaključak.

Sjednici je bio nazočan i ravnatelj srednje škole Ivana Meštrovića prof. Ivan Zeljko koji je vijećnike upoznao sa cijelom situacijom oko prijevoza učenika, bodovnih pragova i usmjerenja koje je odobrilo resorno ministarstvo.

– Rebalansom proračuna moramo osigurati taj novac, rekao je na sjednici gradskog vijeća Gradonačelnik Drniša Ante Dželalija, naglašavajući da će Drniš sada biti jedini grad u Hrvatskoj čiji će srednjoškolci besplatno putovati te da se sastanak koji je prethodio vijeću a kojemu su nazočili pročelnica iz Županije Dijana Ercegović, načelnici drniških općina, Cota, Sučić i Dželalija, ravnatelj Ivan Zeljko, gradonačelnik Dželalija i drugi održao pet minuta do 12 sati. Gradonačelnik Dželalija kazao je da je Grad Drniš do sada pokaznu kartu subvencionirao u visini od 30 posto, za što je Grad izdvojio 267 tisuća kuna dok je na području Miljevaca i Sedramića subvencioniran je prijevoz u visini od 100 posto samo kako bi učenici mogli doći do škole.

Prije usvajanja vijećnik HPB-a Darko Ćevid Zaključak je nazvao kozmetičkim zahvatom koji ne pogađa u srž problema jer obuhvaća samo učenike putnike s područja Grada Drniša. Ćevid je naglasio da dok god se ne pronađe rješenje za sve učenike s prostora cijele bivše općine Drniš dakle i za učenike sa područja Općina Promina, Ružić i Unešić problem neće biti riješen. Sva ta područja autobusnim linijama treba povezati sa Drnišom, kazao je Ćevid.

Vijećnica Emalija Čupić Gović izrazila je mišljenje da je potrebno sniziti bodovni prag za drnišku Gimnaziju koji iznosi 52 boda i najviši je u Šibensko kninskoj županiji. Gospić na primjer ima prag od 42 boda.
Rasprava je potrajala više od sat vremena a raspravljalo se i bodovnom pragu, o koncesiji za autoprijevoznike, o usmjerenjima koje ućenici mogu pohađati. U raspravi su sudjelovali Ante Pleadin (HDZ), Josip Begonja predsjednik vijeća (HDZ), Darko Ćevid (HPB), Emalija Čupić Gović (Nezavisna lista), i gradonačelnik Ante Dželalija (nezavisni).

Ujednoje odlučeno i da u iznosu od 30 posto Grad Drniš će sufinancirati prijevoz učenicima s područja Grada Drniša koji pohađaju neke druge srednje škole na području Šibensko kninske županije samo ukoliko pohađaju one smjerove kojih nema u drniškoj srednjoj školi.

– Pozdravljam odluku ali je ona samo prvi korak u rješavanju niza problema. Sada netko iz Grada Drniša mora biti operativac koji će i sa susjednim općinama dogovoriti kako spajati linije a onda je potrebno ići s ponudom prema prijevoznicima. Ako će i dalje učenici npr. iz Općine Promina, mjesečnu pokaznu kartu na relaciji Oklaj-Drniš plaćati oko 400 kuna a za isto kilometara na relaciji Oklaj-Knin plaćati upola manje, nekih 200-tinjak kuna, logično da će djeca iz Promine u srednju školu ići u Knin, a onda u pitanje dolazi opstanak drniške srednje škole, kazao nam je nakon sjednice Vijeća ravnatelj škole Ivan Zeljko.

Gradske vijećnike i gradonačelnika, na neki način, na reakciju je potakla poražavajuća anketa što ju je među učenicima osmih razreda osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog provela uprava drniške srednje škole.

Od 124 -ero učenika koliko ih trenutno pohađa osmi razred osnovne škole na području Grada Drniša samo njih 64-ero školovanje želi nastaviti u Drnišu.

Posebno je zabrinjavajući podatak da od 72-je učenika koji osmi razred završavaju baš u matičnoj školi u Drnišu tek 42-je želi školovanje nastaviti u svom gradu.

Gledajući po područnim školama, od 11 učenika u Gradcu školovanje u Drnišu nastavlja njih sedam, od 10 miljevačkih osmaša njih devet, a od 16 učenika iz područnog odjeljenja u Oklaju samo je šest izrazilo želju da se školuju u srednjoj školi u Drnišu. Dakle 50 posto učenika ne želi se dalje školovati u Drnišu. Jedan od glavnih razloga je problem prijevoza učenika do Drniša.

Drniška srednja škola Ivana Meštrovića i ove će godine upisati četiri prva razreda, tri četverogodišnja i jedno trogodišnje. Nudi se upis u opću gimnaziju, ekonomsku i elektrotehničku školu, te kombinirano obrtničko odjeljenje gdje će se zajednički obrazovati prodavači, automehaničari i auto električari. U svakom razredu moguć je upis 24-ero učenika, odnosno ukupno 96 učenika. Razlika u odnosu na prošlu godinu je mješovito obrtničko odjeljenje gdje su se lani upisivali bravari, prodavači i elektroinstalateri.

Za upis u prvi razred srednje škole boduje su uspjeh postignut u sedmom i osmom razredu osnovne škole, zatim ocjene iz vladanja tijekom zadnje dvije godine školovanja u osnovnoj školi, uspjeh sa školskih natjecanja u znanju i vještinama, uspjeh u programima s povećanim opsegom, te sklonosti, sposobnosti i darovitost učenika. Sve škole odredile su bodovni prag za upis u četverogodišnja odjeljenja. Drniška gimnazija ima najviši prag od svih gimnazija u Šibensko-kninskoj županiji, prag za prvi upisni rok su 52 boda, za ekonomsku školu prag iznosi 40 bodova, a za elektrotehničku školu 36 bodova.

Srednje škole u Šibensko-kninskoj županiji, objavile su u dnevnom tisku natječaj za upis u prve razrede. U osam šibenskih srednjih škola i privatnoj gimnaziji za sljedeću školsku godinu raspoloživa su 934 mjesta. U dvije kninske srednje škole za upis u prvi razred, oglašena su 264 mjesta, a u drnišku srednju školu može se upisati 96 učenika. U prvom upisnom krugu ljetnog roka, prijave će se primati 28. i 29. lipnja, a upisi su 1. srpnja.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian