Gradsko vijeće Drniša usvojilo drugi ovogodišnji rebalans proračuna

- 31. listopada 2013.

– “Prilikom primopredaje izvršne vlasti 04. 02. 2013. nakon siječanjskih prijevremenih izbora stanje na žiro računu Grada Drniša iznosilo je 8,5 milijuna kuna. Tekući rashodi su se do sada pokrivali iz tekućih prihoda i novac sa žiro računa nije se više potrošio te je stanje isto 8,5 milijuna kuna i danas”, kazao je obrazlažući rebalans proračuna na sinoć održanoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Josip Begonja.

Foto: Radio Drniš

Predstavljajući vijećnicima druge ovogodišnje izmjene proračuna gradonačelnik Begonja kazao je kako bi se izmjene mogle nazvati i virmaniranjem da nije tijekom godine došlo do smanjenja nekih prihoda ali i smanjenja pojedinih rashoda.
– “Razlika smanjenja prihoda i rashoda dovela je do povećanja na prihodovnoj strani za 516 tisuća kuna pa druge izmjene proračun pozicioniraju u bruto iznosu od 35 milijuna kuna.
Kada je predlagan u prosincu 2012. godine izvorni proračun za ovu godinu, bio je planiran u iznosu od 25 milijuna kuna. Nakon izvršenja proračuna za prošlu godinu prenesen je višak od 7 milijuna kuna u okviru prvih izmjena i dopuna proračuna. Razlike su uglavnom nastale vezano uz troškove lokalnih i europskih izbora. Ukupni troškovi provođenja lokalnih izbora nisu kao do sada financirani isključivo iz gradskog proračuna već ih je sufinancirala županija iz svog proračuna. Ujedno smanjena je stavka za plaće zaposlenika u iznosu od 200 tisuća kuna ” – istaknuo je gradonačelnik Begonja.

Gradsko vijeće rebalans proračuna jednoglasno je usvojilo.
Vijećnica Vlatka Duilo u ime kluba HNS-a kazala je:
– “Ništa značajno izmjenama nije se dogodilo. Uglavnom je riječ o manjim iznosima koji se sele s jedne stavke na drugu. Istina je da je stavka za plaće smanjena za 200 tisuća kuna ali je stavka za plaće honoraraca koji već duže vrijeme rade u Gradskoj upravi za isti iznos povećana. Najvažnija su ova sredstva od 7 milijuna kuna koja su prenesena a na njima se bazira sve ono što se trenutno radi na području naše jedinice lokalne samouprave. To su osigurana sredstva za projekte, za već potpisane ugovore, što je već dogovoreno i bilo je u postupku javne nabave”, rekla je vijećnica Duilo.

Većinom glasova usvojena je na sjednici Gradskog vijeća Grada Drniša Odluka o otpisu zastarjelih potraživanja s osnove komunalne naknade. Protiv je bio vijećnik HSLS-a Ivica Kosor.
Državni ured za reviziju zadnje tri godine u nalazu poslovanja Grada Drniša konstatira koliko je nenaplaćenih prihoda s osnove komunalne naknade. Istovremeno dobar dio tih prihoda otišao je u zastaru a odnosi se na razdoblje do 01. listopada 2010. godine.
– “Trenutno Grad Drniš ukupno nenaplaćenih potraživanja, zastarjelih i onih koji to nisu, ima 5 milijuna kuna. Bilancu je potrebno očistiti kako bi došli do stvarnog stanja. Kako bi naplatio dugovanja za komunalnu naknadu Grad Drniš započeo je nedavno i sa ovrhama za pravne osobe, te sa obročnom otplatom dugova”, obrazložio je gradonačelnik Josip Begonja.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background