Gradski muzej Drniš predstavio knjigu “Tradicijsko graditeljstvo drniškog kraja”

- 21. prosinca 2010.

U Gradskom muzeju Drniš predstavljena je knjiga “Tradicijsko graditeljstvo drniškog kraja”, autora uglednog arhitekte Ministarstva kulture, drniških korijena Zdravka Živkovića.

Riječ o trećoj knjizi iz edicije Verbum Croaticum. Glavni urednik izdanja je ravnatelj drniškog Muzeja Joško Zaninović koji je na promociji naglasio kako je drniški muzej prvi u Hrvatskoj počeo ukazivati na ugroženost etnografske baštine.

– Knjiga je logičan slijed svega onoga što gradski muzej radi na polju tradicijske baštine i etnografije, a suradnja sa autorom traje više od 15 godina. U knjizi su sublimirana sva znanja koja su stečena na projektima, kazao je Zaninović koji je još jednom ukazao i na problem krađe kamena, pragova i kutova sa starih kamenih kuća, čime se nepovratno devastira kulturna baština, no potrebo je učiniti izmjene zakona kako bi se kradljivcima stalo na kraj, istaknuo je Zaninović. Svima onima koji su zaljubljenici u tradiciju, običaje i kulturnu baštinu drniškog kraja – knjiga je najbolji izvor informacija.

– Izdavaštvo je redovita djelatnost Gradskog muzeja ipak potrebno je iznaći nove izvore financiranja projekata. Knjige koje su izdane biti će svojevrsni udžbenici studentima etnografije i etnologije na fakultetima, kazao je Zaninović. Predstavljeno izdanje tek je prvo od onoga što stručnjaci drniškog muzeja namjeravaju raditi, pa će tako uslijediti i izdanja o nošnjama, tradiciji, običajima i vjerovanjima drniškog kraja. Cilj je ono što je znanstveno obrađeno na popularan način približiti građanima.

Diplomirani inženjer arhitekture Zdravko Živković diplomirao je na Sveučilištu u Zagrebu 1973. godine. Baveći se zaštitom kulturne baštine izučava tradicijsko narodno graditeljstvo na području Hrvatske. NA tu temu objavio je više desetaka članaka i stručnih radova u novinama i časopisima te u tri sveska pod nazivom “Hrvatsko narodno graditeljstvo”.

– U tradicijskom graditeljstvu kuće nastaju kao posljedak htijenja i mogućnosti. Te su kuće često puta zadivljujući primjeri urođena ekološkog procesa građenja od izbora mjesta građenja i materijala do graditeljskog postupka, oblikovanja i korištenja prostora. Razlike u veličini kuća ovisile su o materijalnim mogućnostima obitelji. Siromašniji su gradili male i skromne, a bogatiji veće i razvedenije kuće, kazao je autor izdanja Zdravko Živković i dodao kako u drniškom kraju postoji pet mikro etnografskih područja.
Knjiga govori o ćemerima odnosno bunjama, jarama, pojatama, guvnima, prizemnicama i kulama, odnosno kućama na kat. S osnove svoga istraživanja prof. Živković uočio je problem kako se u Hrvatskoj sve što je tradicijsko smatra da je zaostalo. “Ljudi su posramljeni svoje tradicije što je neispravno”, smatra Živković, te naglašava da se tradicije i starih seoskih kuća ne treba sramiti jer su one briljantni detalji koje nijedna arhitektura više ne može dostići. U bogato ilustriranoj knjizi ujedno su naveden je i kako obnavljati stare kamene kuće, sa primjerima lijepo obnovljenih kuća i okućnica sa drniškog područja.

kuce_kamene


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background