‘Grad to smo mi’ – drniška javna imovina potpuno devastirana

- 7. ožujka 2013.

Trinaest sigurnosnih kamera iz svih smjerova nadzirati će ubuduće objekt Dječjeg vrtića Drniš. Na postavljanje kamera Uprava vrtića odlučila se nakon neuspješne borbe sa devastiranjem okoliša u kojeg ulažu velike napore.
– “Nebrojeno puta do sada došlo je do uništavanja dvorišta, dvorišnih rekvizita, ljuljački, klackalica, klupa, čupanja i uništavanja hortikulturnih nasada, smeća u dvorištu koje nam se uredno ostavi nakon što su nama nepoznate osobe u popodnevnim satima boravile u dvorištu vrtića, kada vrtić ne radi a ulazna vrata u dvorište su zaključana, kao i nakon burnih vikenda. U zadnje tri godine dva puta je provaljeno u prostorije vrtića. Otuđenja imovine nije bilo, pa je za pretpostaviti da je riječ o maloljetnicima koji su se iživljavali pod utjecajem alkohola, jer prazne boce alkohola često pronađemo u ponedjeljak ujutro. Slučaj smo prijavili policiji, do sada se nije otkrilo tko iza svega stoji. Policija nam je kazala kako je njih nedovoljno i ne mogu zadovoljiti sve potrebe u gradu”, kazala nam je ravnateljica Dječjeg vrtića Drniš Niveska Vlaić.

No na meti vandala u Drnišu nije samo prostor dječjeg vrtića. U Sportskom parku Podvornica koji se nalazi tik uz vrtić, uništeno je gotovo sve što se uništiti dalo. Klupe, koševi, dječje igralište, rasvjetna tijela, turistička smeđa signalizacija, lakše je pronaći nešto što nije uništeno.
Ista situacija je i na prostoru Gradine.

Načelnik Policijske postaje Drniš Ante Čavčić, za ‘Žute minute Radio Drniša’ kazao je kako građani prijavljuju uništavanje javnog dobra.
Policija vodi evidenciju oštećenja tuđe stvari ali statistika je, mi bi rekli, poražavajuća.
– “2011. prijavljeno je 6 slučajeva uništenja javne imovine, u 2012. pet slučajeva, a ove godine je jedan prijavljeni slučaj. Nakon prijave policija vrši kriminalističko istraživanje sa ciljem pronalaska počinitelja kaznenog djela. S jedne strane to može biti kazneno djelo ali moguće da je riječ i o progonu po privatnoj tužbi. Što se kaznenih dijela tiče u 2011. godini bila su tri slučaja, sva tri su rješenja, prošle godine jedan slučaj isto kao za sada i ove 2013. godine a koji nisu riješeni. Građani bi svaki puta kada vide uništenje javne imovine to trebali prijaviti policiji. U rješavanje problema trebalo bi se uključiti cijelo društvo a ne samo policija. Patrola svakodnevno obilazi i Podvornicu, i Gradinu i Dječji vrtić i ostale odgojne ustanova. Uglavnom su počinitelji maloljetnici ili mlađi punoljetnici. Skupina mlađih osoba, ali nije uvijek riječ o istim osobama. Sankciju izriče sud nakon podnošenja kaznene prijave ili Centar za socijalnu skrb. Zakon je dobar. Moguća je i kazna zatvora do 1 godine. Ako je šteta veća i kazna je veća, maksimalna iznosi 5 godina. Postavljanje kamera kao što je to učinio vrtić, preporučio bi i drugima u cilju zaštite objekata”, kazao je načelnik Čavčić.

Nezadovoljna je i direktorica Turističke zajednice Grada Drniša Josipa Čupić,
– “Velike napore i sredstva uložili smo u uređenje Gradine. Postavili smo nove koševe za otpatke, reflektore koji su bili razbijeni ali je policija otkrila počinitelja, postavili smo oglasne ploče i klupe. Većina toga je uništeno. Ružna je to slika i grada i građana”, kazala je direktorica Čupić za ‘Žute’.

Gradonačelnik Drniša Josip Begonja, kaže, upoznat je sa problemom, prvenstveno kao građanin.
– “Sizifovski je to posao. Grad neprestano uređuje prostor, ulaže novac, ne prođe dugo vremena dok sve bude uništeno. Najbolji primjer je rasvjeta u gradskom parku. Sad opet ‘snimamo stanje’, prije proljeća ponovno ćemo urediti i sanirati klupe i koševe, rasvjetu.
Problem možemo riješiti samo ako edukativno, preventivno djelujemo. Policija sa svoje strane treba obaviti svoj dio posla, građane pozivam da prijave uništavanje gradske imovine, ali sve skupa polazi od kuće, ja nisam za represivne već edukativne mjere. Roditelji trebaju više utjecati na djecu. Sve što uništimo uništili smo sebi a ne drugima”, istaknuo je gradonačelnik Begonja, gostujući u ‘Žutim minutama’.

– “I pojedinci i lokalna zajednica trebali bi svi skupa više skrbiti o našim dobrima jer je ta ista dobra Grad podario svojim građanima, kako bi naša djeca imala kvalitetan prostor za boravak, igru i učenje”, zaključila je Niveska Vlaić – i u pravu je,
– ” Mi smo ovaj grad, mi smo ova lokalna zajednica i sve svoje trebamo čuvati. Moj apel upućen je svima da prijave uništavanje javne gradske imovine”, naglasila je ravnateljica Vlaić.

Cijelu fotogaleriju pogledajte na facebooku Radio Drniša : Devastacije

Oglasna ploča TZ-a Drniš

Gradina

Vrtuljak na Podvornici

Razbijena svjetla i klupe u gradskom parku

kamera na dječjem vrtiću


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian