Grad Drniš je peti u Hrvatskoj po izdvajanju sredstava iz proračuna za predškolski odgoj djece

- 8. studenoga 2023.

Portal gradonacelnik.hr objavio je podatke koliko jedinice lokalnih samouprava iz svojih proračuna izdvajaju za predškolski odgoj i obrazovanje djece.
Analiza je napravljena iz konsolidiranih izvještaja jedinica lokalne samouprave za 2022. godinu te su ustanovili koliko se ulagalo u predškolski odgoj uzimajući u obzir izdvajanje „per capita“ te udio izdvajanja iz gradskog proračuna. Također su analizirali i trendova rasta izdvajanja sredstava prema apsolutnim brojkama i u postocima.

Što se tiče udjela izdvajanja za predškolsko obrazovanje u proračunu, Drniš je na petom mjestu.
Prednjači Grad Pregrada s 31,48 posto. Slijede je Opuzen i Krk s udjelima od 28,88 i 28,55 posto. Četvrti je Vrgorac koji je u ove svrhe dao 24,99 posto budžeta, potom Drniš s 24,46, Oroslavje 24,12 i Solin s 24,09 posto. Među desetoricom su još Pakrac, Kastav i Sinj s udjelima od 23,36 do 23,59 posto. Inače, više od 20 posto proračuna za vrtiće su izdvojila ukupno 24 grada.

Prema podacima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, izazovi s kojima se Hrvatska i dalje susreće u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanje jesu niska obuhvaćenost djece programima po čemu smo još uvijek na začelju u usporedbi s ostalim zemljama EU, zatim izrazite i rastuće regionalne nejednakosti po tom pitanju, nepriuštivost trenutnog sustava mnogim roditeljima te nepristupačnost vrtića djeci nezaposlenih roditelja, navodi ovaj portal i dodaje:

Svjesni smo, kao društvo, važnosti koju predškolski odgoj i obrazovanje imaju na optimalan razvoj i socijalizaciju djece kao što smo svjesni i nepovoljne demografske situacije u kojoj se nalazimo, a jedan od preduvjeta ostanka mladih obitelji u vlastitoj životnoj sredini upravo je dostupnost i priuštivost, po mogućnosti kvalitetnih, predškolskih ustanova. Ulaganje u vrtiće upravo zato je jedan od prioriteta većine gradskih uprava, što najbolje pokazuju brojke i proračunski podaci –  čak 104 grada povećala su u prošloj godini izdvajanja po ovoj proračunskoj stavci, njih 11 i za preko 50 posto – navodi portal čiju analizu moežte pročitati na linku:

https://gradonacelnik.hr/home-glavna-vijest/preko-sto-gradova-povecalo-izdvajanja-za-vrtice-neki-i-za-50-posto-evo-tko-najvise-izdvaja-a-tko-je-napravio-najveci-skok-u-povecanju-sredstava/


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background