Godine prolaze, a sjećanja ostaju…

- 4. lipnja 2014.

Osnovna škola Jakova Gotovca iz Unešića unatoč tome što je jedna od najmanjih škola u Šibensko –kninskoj županiji, može se pohvaliti da je jedna od rijetkih škola koja ima svoju monografiju.

Monografija

Monografija pod nazivom” Godine prolaze,a sjećanja ostaju…” predstavljena je proteklog vikenda u prigodi obilježavanja 50 obljetnice škole i 76 godina kontinuiranog razvoja školstva na prostoru unešičke Zagore. Autor monografije je Vinko Bulat, jedan od tisuće bivših učenika te škole, danas viši savjetnik u Upravnom odjelu za prosvjetu, znanost, kulturu i sport Šibensko-kninske županije koji je uporno mjesecima radio na prikupljanju, analiziranju i odabiru dokumentacije koji nisu samo dio školske povijesti Unešića već i školstva u Dalmatinskoj zagori.

Bulat ističe kako nije bilo lako pisati i prikupiti građu za ovu monografiju , budući je za neka razdoblja u povijesti škole imao i previše materijala, a za neka gotovo ništa pa je sve rekonstruirano temeljem sjećanja učenika , nastavnika, mještana,… Stoga moli čitatelje za ispriku ako se je unatoč velikoj pozornosti dogodila koja greška ili propust. Dodajmo kako recenziju monografije potpisuju prof. dr. sc. Mate Matas i dr. sc. Nedjeljko Marinov, a predgovor je napisao sadašnji ravnatelj Živko Bulat.

U reprezentativnom tisku i formatu, na 227 stranica riječju i slikom prikazana je povijest škole i školstva u unešićkom kraju. U monografiji je objavljen popis 2750 učenika koji su uspješno završili osmi razred u novoj školi od 1964. godine do danas, popis 310 djelatnika koji su u školi radili u proteklih 50 godina, uspjesi učenika na raznim školskim natjecanjima i smotrama, a dio je posvećen i školskom listu “Mladi Zagorani” i radovima učenika koji su u njemu objavljeni. U monografiji se nalaze i članci iz novina koji govore o aktivnostima i događajima vezanim uz školu u Unešiću. Posebno su dirljiva pisma sjećanja što su povodom 50-te obljetnice škole uputili nekadašnji nastavnici i učenici.

Monografija „Godine prolaze ,a sjećanja ostaju ..” donosi i povijesni pregled osnivanja i rada područnih škola na unešićkom području. Doznajemo tako da je škola u Unešiću školske 1966./67. imala najviše učenika u svojoj povijesti i to 1249 u 41 razrednom odjeljenju. Škola danas ima 71 učenika u 8 razrednih odjeljenja, od čega je 12 učenika u dva razreda u područnoj školi u Mirlović Zagori. Ukupno ima 26 djelatnika od toga 4 učitelja razredne nastave,14 učitelja predmetne nastave ,dva stručna suradnika i sedam ostalih djelatnika.

Monografija je tiskana u 1500 primjeraka , svi zainteresirani bivši učenici mogu je nabaviti u tajništvu OŠ Jakova Gotovca u Unešiću po simboličnoj cijeni od 50 kuna.

S proslave godišnjice škole


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background