Festival žudija

- 7. travnja 2015.

foto: Darija Matić

“Ljubite jedni druge” geslo je ovogodišnjeg Festivala žudija koji se tradicionalno održao na Uskrsni ponedjeljak, ovoga puta u malom mjestu Vidonje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kolijevci žudija i običaja čuvanja Kristova groba, iz koje se taj običaj proširio po cijeloj Dalmaciji.
Na jednome mjestu svjedočili smo zbiru različitih kultura, a sve to stručnim kadrom zabilježio je idejni začetnik Festivala, akademski fotograf Šime Strikoman.
Događaju su prisustvovale žudijske grupe iz svih krajeva Dalmacije noseći različite odore, od mornarskih odijela, odora rimskih vojnika, do narodnih nošnji u kojima su dio svoje tradicije iznijeli naši prominski grobari. Festival je posjetilo preko trideset župa, a da je posebna čast biti domaćin jedne ovakve atraktivne manifestacije svjedoči i podatak da je poznato mjesto odvijanja Festivala žudija sve do 2038. godine. Među domaćinima je i Općina Promina, koja će žudije iz cijele Dalmacije u svoj kraj dovesti 2020. godine.
Nakon snimanja milenijske fotografije u čiji su kadar žudije doveslali u neretvanskim lađama uslijedila je sveta misa, potom sajam župa, festival žudija u crkvi te folklor. Festival su upotpunili i kuburaši iz Marije Bistrice, koji su privukli pažnju glasnim hicima iz svojih kubura. U svakom slučaju, i ovogodišnji Festival žudija, kao i svaki dosad, donio je jednu šarolikost i osebujnost različitih kultura pruživši lijep ugođaj, i događaj koji iz godine u godinu doprinosi očuvanju vjerske, kulturne i turističke slike cijele Dalmacije, Hrvatske, pa i šire.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background