Europska oznaka kvalitete za projekt koji je provela pedagogica Antonia Šindilj

- 5. siječnja 2018.

Čak 952 projekta na kojima su radili nastavnici i učenici iz europskih škola dobila su Europsku oznaku kvalitete za 2017. godinu. Od 952 projekta čak 102 su iz Hrvatske, a jedan od njih je iz naše Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog. Nagrađeni projekt je „Dan obitelji 2017.”, a na njemu je radila Antonia Šindilj, školska pedagoginja koja radi u područnim odjelima u Gradcu, Oklaju i Drinovcima.

Ideja za prijavu na projekt došla je prije dvije godine kada su u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića Petropoljskog Drniš pokušali animirati nastavnike da se prijave na e-twinning, obrazovnu platformu za međunarodnu suradnju i usavršavanje nastavnika. –To je nešto poput društvene mreže za nastavnike, koji rade na području cijele Europe. Putem te platforme mogu se prijavljivati na gotove projekte ili pisati svoje. – kazala nam je pedagoginja Antonia Šindilj, te dodala -ja sam se prošle godine na taj način uključila na dva projekta „Mislim zeleno, čuvam zemlju” i „Dan obitelji 2017.” koji se obilježava 15. svibnja.

Nakon provedbe prijavljenog projekta, prijavljuje ga se dalje na ocjenjivanje kvalitete. Na nacionalnoj razini oba projekta pedagoginje Šindilj su ocjenjena kvalitetnima, a na europskoj razini je „Dan obitelji 2017.” dobio Europsku oznaku kvalitete.

Objasnila nam je kako je projekt provela u područnim školama u kojima radi, na način da je aktivirala vijeće učenika. -Održali smo sjednicu na kojoj sam ih vodila kroz radionicu „Važnost obitelji” na kojoj smo pričali o različitostima obitelji i obiteljskim vezama koje mogu biti čvrste i labave, ali obitelj je uvijek tu i ostaje za cijeli život pa se treba truditi očuvati te veze.

Učenici su na radionici napravili listiće različite tematike vezane uz obitelj pa su tako neki pisali pjesmice za majke. Ti su listići na kraju bili izloženi na panoima. Također u Drinovcima je napravljena i mala izložba pod nazivom „Zajedno smo jači”. Osim učenika na projektu su sudjelovale i učiteljice razredne nastave iz cijele Hrvatske. U nekim školama su učiteljice pozvale roditelje u školu da provedu dan sa svojom djecom, te su na taj način naglasili važnost obitelji. -Ja kao pedagog imam drugu funkciju u školi, pa sam iskoristila to da sa vijećem učenika pričam o važnosti obitelji. Nismo roditelje doveli u školu, ali mi smo to na svoj način proveli i komisija je to ocijenila kao dobro i kvalitetno.

Za sada nije ostvarena komunikacija i suradnja s kolegama iz drugih zemalja, ali ništa nije isključeno. –Tek sam počela s tim i ovako mi je bilo jednostavnije jer nisam morala prevoditi ciljeve projekta i drugo.

Nositelj projekata na kojima je pedagoginja Šindilj sudjelovala je Udruga učitelja razredne nastave iz Zagreba „Zvono”. Oni su ih pokrenuli i stavili na e-twinning kako bi proširili tu ideju da bi bilo tko mogao sudjelovati na njima. Za novu godina najavila je novi projekt koji provodi s jednim razredom Područne škole Gradac i to „Memento prijateljstva”. -Imamo radionice, pričamo o ljubavi, prijateljstvima, iskrenosti i tako tim stvarima. Zanimljivo je učenicima i meni, meni i više jer to vidim kao jedan novi izazov u radu.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background