EU izbori –na drniškom području uvjerljiva pobjeda liste predvođene HDZ-om

- 16. travnja 2013.

euNa ovom području nije bilo iznenađenja, kako se i očekivalo najviše glasova u Gradu Drnišu i općinama Unešić,Promina i Ružić dobila je lista koju je predvodio HDZ .Izbore za EU parlament obilježio je i kod na slab odaziv birača, tek nešto više od 20 posto njihova ukupnog broja.
Na području Grada Drniša lista HDZ-HSP dr Ante Stračević-BUZ dobila je 62,30% ili 1.033 glasa .Na ovim prvim EU izborima izborni prag još je prešla samo lista koalicije SDP-HNS –HSU sa 297 ili 17,83 % osvojenih glasova. Slijede potom tri liste koje su dobile tek nešto više od 2 % i to liste : Hrvatskih laburista 41 glas, koalicije HSS-HSLS 40 glasova dok je za HSP glasovalo 34 Drnišana. Inače svih 28 lista dobilo je po glas a najmanje lista A-HSP svega jedan glas.Ukupno je na 25 biračkih mjesta u Gradu Drnišu od 7.550 upisanih u biračke spiskove glasovalo je 1.764 ili 23,18 % birača. Nevažećih listića bilo je 84.
Lista s HDZ na čelu i u Općini Promina odnijela je uvjerljivo pobjedu sa 62,36 % glasova. Prominjci su potom odabrali listu vladajuće koalicije koja je dobila 13,31 %.U ovoj općini izborni prag prošla je i lista HSP na kojoj se nalazio i aktualno prominski načelnik Paul Cota. Ova lista dobila je 11,41% glasova Prominjaca. Na glasovanje je na pet biračkih mjesta u Općini Promina izišlo 277 ili 26,26 posto glasača od 1055 upisanih u biračke spiskove. Nevažećih je bilo 14 listića.
I u Općini Ružić lista koju predvodi HDZ odnijela je pobjedu .Ova lista dobila je 54%,druga je lista HČSP sa 9,05%, treća lista HSS-HSLS sa 7,54 % glasova ,a prag u ovoj općini prešla je i lista koalicije SDP-HNS-HSU koja je dobila 5,o3%. Na birališta u petropoljskoj općini od 1431 upisanih na četiri biračka mjesta jučer je izišlo svega 221 ili 15,44 % birača. Nevažećih je bilo 22 listića.
Najuvjerljiviju pobjedu na drniškom području lista koalicije HSZ-HSP Ante Starčević i BUZ odnijela u Općini Unešić , za koju je glasovalo 73,74 % Zagorana, druga je lista SDP-HNS-HSU koja je dobila 5,59 posto glasova.Na području Općine Unešić na 11 biračkih mjesta izišlo je 358 ili 25,47% posto birača u ukupno upisanih 1445.Nevažećih listića bilo je 10.
Lista HDZ – HSP dr. Ante Starčević – Blok umirovljenika osvojila je najviše glasova birača i u cijeloj Šibensko-kninskoj županiji. Prema službenim podacima Državnog izbornog povjerenstva, HDZ je osvojio 42,62 posto biračkih glasova, a koalicija SDP – HNS – HSU 35,78 posto. Treća po redu je lista HSS-HSLS koja je prikupila 3,19 posto birača.Izborima se u županiji odazvalo tek 22.394 od 105.997 birača ili 21,13%.Nevažećih je bilo 1089 listića.
Dodajmo kako su građani Šibenika ocijenili da u Europskom parlamentu trebaju sjediti zastupnici SDP-a čijoj je listi pripalo 40,78 posto glasova, dok je HDZ-u pripalo 39,63 posto glasova birača.U Biskupiji, Erveniku, Kistanjama, Civljanima i Primoštenu uvjerljivu pobjedu odnio je SDP, dok su birači u Kijevu, Kninu, Rogoznici, Skradinu i Vodicama uvjerljivom većinom zaokruživali HDZ.
Najveći broj mandata u Europskom parlamentu, šest, prema konačnim podacima Državnog izbornog povjerenstva, dobila je koalicija koju predvodi HDZ -a, a pet mandata pripalo bi koaliciji SDP-HNS- HSU. Na trećem mjestu, po broju glasova, su Laburisti koji su dobili jedan mandat.Izborne brojke znače da s liste HDZ-HSP Ante Starčević-Bloka umirovljenika u EU parlamentu sjedit će Ruža Tomašić, Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić, Zdravka Bušić. S liste SDP-HNS-HSU mandate su osvojili Tonino Picula, Biljana Borzan, Marino Baldini, Oleg Valjalo i Sandra Petrović Rukavina, dok je posljednji mandat pripao Nikoli Vuljaniću s liste Hrvatski laburisti-Stranka rada .
Birači Šibensko-kninske županije koji su odabrali listu HDZ-a, najviše su zaokruživali kandidatkinju Ružu Tomašić i rođenu Šibenčanku drniških krojena, magistricu ekonomije Ivanu Maletić. Što se tiče SDP-ove liste, najviše preferencijalnih glasova uvjerljivo je odnio Šibenčanin Tonino Picula .Iako je njegova koalicija završila na drugom mjestu iza HDZ-ove, prema rezultatima DIP-aTonino Picula je apsolutni pobjednik izbora za Europski parlament, on je osvojio čak 47,34 posto glasova (112.559) od svih glasača koji su glasali za koaliciju SDP/HNS/HSU . U Šibensko-kninskoj županiji HSP-ovog Paula Cotu preferencijalnim glasovanjem zaokružilo je 111 birača.
Cijela Hrvatska bila je jedna izborna jedinica, a birači su mogli birati između 12 kandidata s 28 kandidacijskih lista – 27 stranačkih i jedne liste skupine birača. Članovi u Europski parlament biraju se na neposrednim izborima, na temelju općeg, slobodnog i jednakoga biračkog prava, tajnim glasovanjem na mandat od pet godina. No, u Hrvatskoj će se ovoga puta iznimno birati na godinu dana do redovitih izbora u cijeloj Uniji naredne godine.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background