Dan je Šibensko kninske županije

- 17. svibnja 2023.

Dan je Šibensko kninske županije.  Prema Ustavu iz 1990. godine i Zakonu o organizaciji vlasti i uprave, utemeljena je 15. travnja 1993. godine kada se zvala Šibenska županija, a obuhvaćala je područje bivših općina Šibenik i Drniš.
Nakon oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Oluja, u kolovozu 1995. godine stvoreni su uvjeti za priključenje i nekadašnje Općine Knin županijskog prirodnog geopolitičkog prostora, koja je bila u sastavu Zadarske županije.
Novim Zakonom o teritorijalnom ustrojstvu u veljači 1997. godine nastaje Šibensko-kninska županija. Njezina Županijska skupština konstituirana je  17. svibnja 1997. u Kninu i zato taj dan slavimo kao Dan Šibensko-kninske županije.
Župan Marko Jelić:

 

Šibensko kninska najljepša hrvatska županija ima dva nacionalna parka, dva parka prirode, dva lokaliteta na popisu svjetske Unesco baštine, 230 spomenika kulture, 11 srednjovjekovnih utvrda, 5 gradova i 15 općina.
Službeno obilježavanje Dana Šibensko-kninske županije, bit će održano u ponedjeljak, 22. svibnja 2023. kada će u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku biti održana Svečana sjednica Skupštine Šibensko kninske sa prigodnim obraćanjima, te dodjelom nagrada ovogodišnjim laureatima.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian