Drniškom Poljanom odzvanjala duhovna glazba

- 11. lipnja 2013.

Po prvi puta u Drnišu na Poljani održana je ‘Večer duhovne glazbe’. Nastupile su FRAME Drniš i Miljevci, vokalno instrumentalni sastav ‘Kristofor’ iz Koprivnice, te kao poseban gost Marko Perković Thompson.
‘Večer duhovne glazbe’ u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem organizirao je drniški dekanat a dekan fra Ivan Maletić nam je kazao:
– ‘Promišljajući kako obilježiti godinu vjere, kako prići vjernicima, kako narodu još malo otvoriti dušu, dogovorili smo se na nivou dekanata da održimo večer duhovne glazbe na Poljani, kako bi izašli iz naših crkava, naših uobičajenih standardnih događanja koja se uvijek vrte oko crkve. Kroz pjesmu, meditaciju i toplu riječ nadam se da smo narodu uspjeli ponuditi nešto novo.
– ‘Želja nam je da se ovakav koncert uvijek održava uoči Sv. Ante, u devetnici sv. Ante, kako bi drugi zaštitnik, su-zaštitnik Drniša, koji se ovdje posebno slavi i štuje, dobio duhovnu manifestaciju. Večer duhovne glazbe trebala bi ubuduće nositi naziv ‘Večer sv. Ante’ i vjerujem da će se ovakav lijepi događaj organizirati i narednih godina’, kazao je fra Ivan posebno ponosan na rad sa mladima.
Marko Perković Thompson za Radio Drniš je kazao: ‘Vjera je život. Živjeti vjeru istinski je i jedini pravi smisao života. Pjesmama pokušavam ljudima dočarati moj svijet kroz duhovni izražaj. Uživam u tome, i ispunjava me. Volio bi da se u eteru to i više čuje’.
Na pitanje zašto novi album nosi naziv ‘Ora et labora’ (Moli i radi) je odgovorio: ‘Geslo je to svetog oca Benedikta čiji medaljon nosim oko vrata. Te dvije riječi sadrže svu ljudsku filozofiju. Molitve, truda i rada dosta je uloženo u album i osjetio sam potrebu tako ga nazvati’, naglasio je Thompson te kazao kako nema ništa čudno u njegovoj suradnji sa šibenskom biskupom mons. Antom Ivasom:
– ‘On je pjesnik, piše duhovnu poeziju. Kroz svoje propovjedi se izražava pjesnički. Kad sam čuo propovijed Maranathu, poželio sam je uglazbiti, što je on prihvatio. On je osoba koja svakome želi biti potpora u svemu što radi dobro i pozitivno a kod mene je osjetio da ima i dobrote i pozitive’, rekao nam je Thompson.
Veliki pljesak u znak podrške od mnogobrojnih okupljenih građana dobili su Framaši.
Frama Drniš djeluje zadnje tri godine. Ante Samac, član drniške Frame, kazao je kako je koncert i više nego ispunio očekivanja, posebno što se tiče mnogobrojnosti publike a tremu kaže su imali jer je najteže nastupati pred domaćom publikom.
Marijana Kisić voditeljica zbora tek nedavno osnovane FRAME Miljevci je istaknula,
– ‘Ugodno smo iznenađeni odazivom mladih na Miljevcima, trenutno nas je 37. Cilj nam je da se okupimo, zabavljamo i družimo. Većinu vremena provodimo na zboru, klanjanjima, duhovnim obnovama. Kako smo tek nedavno osnovani još se uhodavamo. Puno su nam pomogli drniški Framaši. Imali smo malu tremu pred nastup na Poljani ali smo zadovoljni’, kazala je Marijana Kisić dodajući kako miljevačke Framaše za sada se može čuti i vidjeti na misnim slavljima na Miljevcima, te na tamošnjim duhovnim obnovama.

Vecer-duhovne-glazbe

Vecer-duhovne-glazbe-2

Vecer-duhovne-glazbe-3

Vecer-duhovne-glazbe-4

Vecer-duhovne-glazbe-5


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background