Drniški pršut ‘Baba delicija’ u Tinjanu ulazi u Guinnessovu knjigu rekorda?

- 15. listopada 2016.

U Tinjanu u Istri danas i sutra, pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, održava se deseti, jubilarni sajam pršuta na kojem će se okupiti 40-ak izlagača iz osam država: Hrvatske, Italije, Španjolske, Srbije, BiH, Crne Gore, Austrije i Slovenije.

Među pršutarima koji će izložiti svoje delicije su i proizvođači Drniškog pršuta.

Na manifestaciji Ante Reljanović iz pršutane ‘Baba delicije‘ sa Pakovog Sela pokušati će sutra oboriti Guinnessov rekord sa najvećim pršutom i najvećim stalkom.

Pršut je težak 23 kilograma bio je izložen i na drniškom Međunarodnom festivalu pršuta u rujnu ove godine.

Riječ je o pršutu čiste sorte Durok uzgojenom za pršutanu ‘Baba delicije’ na gospodarstvu Vlade Pervežara u Otoku nedaleko Vinkovaca.

Odabrani nerast bio je težak 40 kilograma a nakon tovljenja dosegnuo je masu od 420 kilograma. Sam pršut prije procesa sušenja bio je težak gotovo 50 kilograma. Star je tri godine a ručno će ga rezati Ante Reljanović.

Stalak težak 40 kg izradila je tvrtka ‘S.B. Design’ iz Matulja.

Sajam pršuta u Tinjanu je manifestacija koja konstantno raste, očekuje se više od 25 tisuća posjetitelja, a ulaznica košta 20 kuna.

Samo pršutari bit će smješteni u šatoru od 1.600 četvornih metara, no ukupan sajamski prostor, u kojem će biti smješteni i vinari te glazbenici, obuhvatit će više od tri tisuće kvadrata.

Lani je konzumirano oko 500 pršuta, odnosno pet tona ove delicije, a sličan se promet očekuje i ove godine.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian