Drnišanima opao interes za politikom

- 17. svibnja 2013.

Ako je suditi po manjem broju kandidata za izvršnu vlast i predstavnička tijela u usporedbi sa izborima iz 2009. godine, među Drnišanima je opao interes za politikom. Posebice se ističe izostanak nezavisnih kandidata i lista kojih je prije četiri godine bilo čak osam.

Na prostoru bivše općine Drniš natječe se 11 stranaka: HSP, HDZ, HČSP, HSS, HNS, SDP, HSLS, Hrvatski laburisti, SDSS, DC i HSP dr. Ante Starčević. Istaknuto je pet koalicijskih lista i jedna nezavisna lista Loze.

Ukupno za Gradsko vijeće Grada Drniša i vijeća općina Promina, Unešić i Ružić istaknuto je 241 kandidat za 48 vijećničkih mjesta, te 20 kandidata za izvršnu vlast – za gradonačelnika Drniša i tri načelnika sa zamjenicima.
Najviše je istaknutih kandidata na području Grada Drniša.

Za 15 vijećničkih mjesta u Gradskom vijeću Grada Drniša na osam lista istaknuto je 120 kandidata, 15 manje nego na prošlim izborima kad je bilo devet lista.

Jednak broj kao i na prošlim lokalnim izborima, četiri kandidata u borbi su za mjesto gradonačelnika Drniša plus četiri zamjenika gradonačelnika. Troje je sudjelovalo i na izborima 2009. godine. To su HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Josip Begonja, Vlatka Duilo kandidatkinja koalicije HNS –SDP za gradonačelnicu ranije zamjenica na nezavisnoj listi Ante Dželalije i Miro Matijaš kandidat Loze za zamjenika gradonačelnika koji je za isto mjesto na prošlim izborima bio kandidiran ispred HPB-a.

Kad je riječ o drniškim općinama ponovo najviše je kandidata na petropoljskom području ali manje nego 2009. godine.

Za načelnika Općine Ružić natječe će se jednak broj, pet kandidata, no zanimljivo je da pobjednički dvojac s prošlih izbora Josip Sučić i Dalibor Durdov, ovoga puta su na suprotnim stranama. Naime Josip Sučić je kandidat za načelnika ispred Loze i HSS-a, dok je Dalibor Durdov istaknut za zamjenika načelnika ispred koalicije HDZ-HČSP. Nema nezavisnih kandidata a na prošlim bila su tri.
Za općinsko vijeće Općine Ružić kandidirano je pet lista jedna manje nego prije četiri godine, odnosno 55 kandidata.

Za načelnika Općine Promina neće biti dvojbi budući je jedino HDZ istaknuo kandidata. Isti dvojac kao i prije četiri godine – Tihomir Budanko za načelnika i za zamjenika Žarko Duvančić ovoga puta nemaju konkurenciju.
Za izbor članova Općinskog vijeća Općine Promina kandidirane su pak tri liste, 33 kandidata za 11 vijećničkih mjesta kao i na zadnjim lokanim izborima.

U Općini Unešić isto kao i 2009. godine su dva kandidata za načelnika, te tri liste za vijeće koje broji također 11 članova.

Za 41vijećnika Skupštine šibensko-kninske županije bori se ukupno 328 kandidata na 8 lista. Tri su samostalne stranačke, tri koalicijske i dvije nezavisne. Na njima je 10,06 posto ili 33 kandidata sa drniškom adresom.
Najviše je istaknutih kandidata s drniškog područja na listi LOZE – 10, slijedi koalicija HDZ –HSP dr. Ante Starčević i HČSP sa 8 drniških kandidata pa koalicija HSS-DC i Bloka umirovljenika zajedno sa sedam. Po dva Drnišanina nalaze se na županijskoj listi Hrvatskih laburista-stranke rada i Nezavisnoj listi Stipe Petrine, dok jednog ima lista HSP i koalicija HNS-SDP-HSU.
Najbolje pozicionirani je Paul Cota nositelj liste HSP i prvi listi, slijede Ivica Anđelić četvrti na listi LOZE, Zlatko Kulušić peti na listi koalicije HDZ-HSP AS i HČSP, šesta Vlatka Duilo na listi koalicije HNS-SDP-HSU i Branko Dželalija šesti s liste LOZE.

lokalni 1


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background