Drnišani slave blagdan Svetog Ante

- 13. lipnja 2019.

Danas je blagdan sv. Ante. Iako nije zaštitnik grada ni patron župe, Drnišani posebno štuju svetog Antu. Veliki broj vjernika iz Drniša i okolice pohodi drniške crkve.

Svečana procesija kreće u 10:00 sati od crkve sv. Ante do župne crkve Gospe od Ružarija, gdje će misno slavlje predvoditi fra Ivan Režić, meštar novaka na Visovcu.

Večernja sveta misa i blagoslov djece započet će u 19:00 sati ispred crkve sv. Ante.

S obzirom da se sveti Ante štuje kao posebni zaštitnik djece, mnogi roditelji večeras će dovesti djecu na blagoslov, na prostor ispred drniške crkve sv. Ante.

Crkva sv. Ante u Drnišu razvila se iz negdašnje osmanske džamije Halila hodže. Po odlasku Osmanlija s drniškoga područja krajem 18. stoljeća izvještaji s biskupskih pohoda bilježe da prenamijenjena džamija preuzima ulogu župne crkve. Pred kraj 18. stoljeća crkva je dobila i zvonik.

U osnovi centralna građevina naknadnim nadogradjnama postaje longitudinalna. Prostor za vjernike nadograđen je sredinom 19. stoljeća, a svetište je sagrađeno 1907. godine. Zbog trošnosti originalna kupola urušila se 1951. godine i privremeno je crkva bila natkrivena dvostrešnim krovište.

Kad su se stekli uvjeti, 1988. godine pred sam Domovinski rat kupola je faksimilno rekonstruirana prema projektu arhitekta Egona Lokošeka. Nova kupola bila je i odraz novih dostignuća u graditeljsvu jer je nakon kapele sv. Filipa i Jakova na Medvedgradu bila druga građevina na kojoj je izvedena ferocementna ljuska. Te je godine (1988.) ispred crkve postavljen i monumentalni brončani kip sv. Ante, rad Ivana Meštrovića. U Domovinskome ratu kip je uništen eksplozivom, ostala je tek svečeva ruka.

No od 2017. godine zalaganjem franjevaca Provincije Presvetog Otkupitelja na čelu s fra Ivanom Maletićem postavljen je novi odljev izliven prema gipsanome modelu koji se čuva u Gliptoteci HAZU-a.  (izvor: Gradski muzej Drniš)
Svima koji se zovu Ante, Antea, Toni, Antonio, ili imaju ostale izvedenice imena Ante – čestitamo imendan!


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background