Drnišani se pripremaju za blagdan Svih svetih i Dan mrtvih

- 31. listopada 2012.

Naredna dva dana 01. i 02. studenog, vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima, to su svetkovina Svih svetih i Dušni dan.

Groblja i posljednja počivališta najmilijih postaju mjesta naše zahvale i prisjećanja pa će ih građani tradicionalno obići te položiti cvijeće i zapaliti svijeće.

Centar Drniša oko tržnice danima je prepun cvijeća i lampiona. Drnišanima se i ove godine nudi veliki izbor cvijeća u lončanicama, buketa, vijenaca i cvjetnih aranžmana po cijenama od prosječno 20 do 50 kuna.

Građani naveliko kupuju cvijeće pred sutrašnji blagdan koji se u narodu najviše povezuje s obilaskom groblja i uređenjem grobova i spomenom na preminule. No, Crkva spomen na mrtve obilježava dan kasnije, na Dušni dan, a Svi Sveti je u katoličkoj crkvi blagdan svih blaženih u nebu, svetkovina kojom vjernici slave svete u nebu.
Svi sveti u Hrvatskoj se odnose na 335 svetaca. Njima je posvećeno gotovo 7.000 svetih mjesta u zemlji. Najomiljenija je Bogorodica Marija, a od svetaca je najzastupljeniji Ivan Krstitelj.

RASPORED SVETIH MISA

Blagdan Svih svetih obilježit će se u crkvama misnim slavljima. U župi Gospe od Ružarija sutra na blagdan Svih svetih sveta misa održat će se ujutro u 10 sati u Gospinoj crkvi. Za 15 sati sveta misa najavljena je u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Badnju te u 18 sati na Gradini u crkvi sv. Ante.
Na Dušni dan u petak slave se mise za sve vjerne mrtve, svete mise su u Badnju u 10 sati, te u sv. Ante u 18 sati.
U Sedramiću u 10 sati, u Žitniću u 11 sati i 30 minuta te na Lišnjaku u 15 sati.

BDIJENJE: “Za nebo stvoreni”

Savjet mladih Grada Drniša i FRAMA organiziraju večeras bdijenje uoči blagdana Svih svetih, pod naslovom ”Za nebo stvoreni”. Sa početkom u 17 sati i 30 minuta najavljena je krunica ujedno je i zadnji dan listopadske pobožnosti. U 18 sati je sveta misa, poslije mise je blagoslov sa Presvetim Sakramentom. Zatim slijedi zajedničko druženje uz agape, ples i pjesmu te prikazivanje duhovnog filma SVETA BAKHITA.

PROCESIJA SA LAMPIONIMA DO GROBLJA U BADNJU

Sutra na blagdan Svi svetih, u 18 sati najavljena je sveta misa u crkvi svetog Ante, a poslije mise Frama, Franjevački svjetovni red, krizmanici, Misijska grupa i Savjet Mladih Grada Drniša, zajedno organiziraju procesiju sa upaljenim svijećama prema groblju u Badnju.

U pozivu vjernicima župni vikar fra Mario Radman ističe da kao prošle tako i ove godine na simboličan način kao župna zajednica i kao kršćani cilj je obilježiti dan naših pokojnika koji se slaviti u petak. Potrebno je sa sobom ponijeti lampione.

TRGOVINE NA BLAGDAN OTVORENE

U Drnišu većina trgovina i sutra na blagdan radi.
Konzum centar otvoren bit će otvoren do 13 sati, a Konzumova trgovina u Drnišu u ulici Trg Kralja Tomislava do 12 sati, dok mali Konzum neće raditi.
Trgovina Djelo na Poljani radit će do 13 sati a Tommy kao nedjeljom do 20 sati.
Tri trgovine jedinog izvorno drniškog trgovačkog lanca Drnišcommerca također će raditi kao nedjeljom. U Fenčevini i u Zagrebačkoj ulici do 19 sati te u ulici kardinala Alojzija Stepinca do 13 sati.

U trgovačkim centrima u Šibeniku sutra na blagdan Svih svetih raditi će samo supermarketi dok će modne i ostale trgovine u njima biti zatvorene.
Radno vrijeme supermarketa bit će različito. Tako će Konzum u centru Dalmare raditi od 8.00 do 18.00 sati kao i Plodine, a Interspaar od 8 do 14 sati. Vlasnici trgovačkih centara procijenili su kako će sutra većina građana obilaziti posljednja počivališta svojih najmilijih i da neće imati interesa za kupnju.

svi-sveti


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background