Drniš u društvu TOP 100 destinacija održivog turizma

- 28. rujna 2016.

Gradonačelnik Drniša Josip Begonja i direktorica Turističke zajednice grada Drniša Josipa Čupić sudjelovali su u Ljubljani na dvodnevnoj konferenciji ‘Global Green Destination Day’ na kojoj su se okupile najodrživije destinacije svijeta.

Radi se o najvažnijem događaju o održivom turizmu na svjetskoj razini koji je na jednom mjestu okupio 200 vodećih stručnjaka na području zelenog turizma, predstavnika destinacija, udruga, hotelijera i turističkih operatera iz 45 zemalja koji teže ka održivom razvoju u turizmu.

Gradonačelnik Begonja na svečanoj gala večeri koja je organizirana u sklopu konferencije primio je nagradu za Top 100 destinacija održivog turizma.

Grad Drniš se prijavio u srpnju na natječaj, te je nakon provedene evaluacije prijava, početkom rujna stigla obavijest da je Drniš izabran među Top 100 destinacija održivog razvoja turizma. Nominirane destinacije odabrane su od strane međunarodnih stručnjaka za održivi turizam. 

Za ulazak u Top 100 održivih destinacija svijeta bilo je potrebno zadovoljiti 15 glavnih kriterija koji destinaciju čine odgovornom i zelenom, i to po temama: priroda i pejzaž, klima i okoliš, kultura i tradicija, ljudi i gostoljubivost te održivi destinacijski menadžment, koji i čine bit zelenog destinacijskog standarda.

Ovim priznanjem osim što se stiče mogućnost promocije kao Top 100 Global Green Destination kroz korištenje loga Top 100 i umrežavanje sa ostalim destinacijama održivog turizma, stiče se i mogućnost promocije na Green Travel Map.

Uz nominaciju 100 najzelenijih destinacija, ključna misija manifestacije je omogućiti sudionicima da stvore nove kontakte te pristupe strateškim partnerstvima i međunarodnoj mreži. Cilj organizatora i partnera je promicanje svjetlije, povezanije i održive budućnosti u turizmu.

Osim Grada Drniša iz Hrvatske su na popisu još i Otok Lošinj, Gorski kotar, Otok Krk, Grad Pula i Grad Delnice.

U ime otoka Lošinja su svečanoj dodijeli tako prisustvovali gradonačelnik Malog Lošinja GariCappeli te predstavnici turističke zajednice Dalibor Cvitković i Katarina Golubović, u imenu grada Pule je certifikat preuzela direktorica TZ Pule Sanja Cinkopan Korotaj, za otok Krk direktorica turističke zajednice otoka Krka Majda Šale, predstavnici Grada Drniša bili su gradonačelnik Josip Begonja te Josipa Čupić, a kao predstavnica Grada Delnica i Gorskoga Kotara je priznanje preuzela predstavnica TZŽ Kvarnera Tanja Augustinović. Turistička zajednica Kvarnera dobila je priliku da svoju regiju predstavi na panelu Tourism & Environment.

Na dvodnevnoj konferenciji te na svečanoj dodijeli priznanja prisustvovale su i Branka Belošević, načelnica ureda za međunarodnu suradnju Ministarstva turizma te direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji Metka Bradetić.

Povodom ovog svečanog i prestižnog događaja predstavnike nagrađenih hrvatskih destinacija primila je i Veleposlanica RH u Sloveniji, gđa. Vesna Terzić koja je tom prilikom istaknula značaj razvoja održivog turizmate iznimnu važnost poticanja javnog i privatnog sektora da sudjeluju u uvođenju održivih praksi u turizmu.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background