Drniški pravoslavni vjernici proslavili blagdan Velike Gospojine

- 28. kolovoza 2012.

Praznik Uspenija Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Velika Gospojina, jedan od najvećih kršćanskih blagdana, danas slave Srpska pravoslavna crkva i vjernici.

Uspenije Presvete Bogorodice spada u red Bogorodičnih praznika i proslavlja se svake godine 28. kolovoza, odnosno 15. kolovoza po julijanskom kalendaru. U Drnišu u crkvi Uspenija Presvete Bogorodice svetu liturgiju jutros je predvodio protejerej stavrofor Zdravko Tepić.

Nakon toga u Biočiću je održana proslava dana Vijeća srpske nacionalne zajednice Grada Drniša. Predsjednik vijeća Miroslav Ćosić još jednom je ukazao na tamošnji problem broj jedan – vodoopskrbu :

– “Ljudi su ogorčeni, uslijed ovih žega i vrućina, zamislite život bez vode. Osam godina već slušamo obećanja, i od lokalne vlasti i od Vlade RH, ali ništa se ne miče sa mrtve točke. Iako je Grad Drniš učinio napore da izradi projektu dokumentaciju, jedino to je realno govoreći maksimalno i mogao, dovozi vodu i u cisternama, Biočići, Miočiću, Štikovu i dijelu Tepljuha”, kazao je Milorad Ćosić.

Vijeće srpske nacionalne zajednice Grada Drniša danas ima sve potrebne uvjete za rad, kazao je Ćosić:

– “Uredili smo prostorije osnovne škole u Biočiću, gdje se sastajemo, provodimo aktivnosti. Održavaju se tu i sastanci mjesnih odbora a koristi ih i udruga žena”, rekao je Ćosić.

Proslavi u Biočiću nazočila je i zamjenica gradonačelnika Drniša Vlatka Duilo koja je tom prilikom istaknula:

– “Prioritet svih prioriteta je osigurati pritku vodu do svakog kućanstva na području cijele jedinice lokalne samouprave dakle Grada Drniša. Nisu to samo Biočić i Miočić već i Pokrovnik, dijelom Pakovo Selo, Sedramić, Žitnić i Lišnjak. Javili smo se nedavno i na natječaj Ministarstva poljoprivrede međutim riječ je o devet milijuna kuna za područje čitave države i nisam baš optimistična. Ali smo u pripremama i idemo sa zahtjevom prema Hrvatskim vodama za pomoć pri sufinanciranju izgradnje vodovodne infrastrukture za sva ova naselja, kazala je zamjenica gradonačelnika Duilo.

srbi-proslava-1

srbi-proslava-2

srbi-proslava-3


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background