Drnišanin trenira i predvodi hrvatsku reprezentaciju u australskom nogometu

- 14. listopada 2009.

Josip Kravar, 24 godišnji Drnišanin trener je i kapetan hrvatske reprezentacije u australskom nogometu. Hrvatska reprezentacija u australskom nogometu osvojila je treće mjesto na 4. Europskom prvenstvu održanom početkom listopada u Samoboru koje je okupilo 15 reprezentacija, a Josip Kravar proglašen je najboljim igračem turnira.

Josip KravarOd kada je treniranje momčadi prije više od godinu dana preuzeo Josip Kravar i tome se potpuno posvetio, uočljiv je napredak u igri reprezentacije. Iako mladi, Hrvatski vitezovi ili Croatian Knights kako ih zovu, potvrdili su rezultatima s posljednjih dvaju turnira da pripadaju u europski vrh. Lani u Pragu osvojili su srebrno odličje.
Josip Kravar ovaj sport otkrio je dolaskom na studij u Zagreb ,a za sve su “krivi” bratići koji su odrasli u Australiji i uvukli ga u ovu zanimljivu i posebnu igru s loptom, bez koje danas ne može.
“Australski nogomet ili footy je ragbi, nogomet i rukomet u jednoj cjelini. Na ovalnom terenu nastupa 18 igrača, a cilj je postići gol. Četiri su vratnice, između srednjih gol vrijedi šest bodova, a između vanjskih jedan. Ovo je inače jedini sport s loptom u kojem se na terenu možeš i potući, a da ne dobiješ isključenje. Nema samo udaranja ispod struka i hvatanja za vrat, sve ostalo je dopušteno. Ali naravno ne završi svaka utakmica masovnom tučnjavom, radi se o vrhunskom događaju za navijače”, ističe Josip Kravar, trener i kapetan naše reprezentacije, i dodaje: “Hrvati su samouki u footyju, iako je pomoć stigla iz Australije. Splićanin Kolja Koračak, najzaslužniji da se australski nogomet ovdje zaigrao. Počelo je 2005. godine i početak je bio težak, no s vremenom okupila se dobra ekipa koja danas vrijedno i ozbiljno trenira. Treniramo šest puta tjedno po tri sata, a o teoriji i taktici proučio sam mnogo knjiga i videozapisa. Igrači u reprezentaciji su iz cijele Hrvatske ,a najmanje je Dalmatinaca. Trenutno su svega dva registrirana kluba – Zagreb Hawks i Agram Power, a za registrirati se kao sport u Hrvatskoj nedostaje treći klub. Danas je u Hrvatskoj registrirano 30 igrača, a naša je reprezentacija treća u Europi . Daleko najbolji su Englezi, koji u svojoj vrsti imaju rođene Australce, a njima je taj sport u krvi. Naši su igrači amateri. Kod nas nema odustajanja, uvijek idemo do kraja. Rezultat nam nije toliko važan, bitno je da se družimo” – kazao nam je Kravar, čija momčad ima logističku pomoć iz Australije: “Snalazimo se preko rođaka u dijaspori, a kako je Zagreb Hawks sestrinski klub tamošnje AFL momčadi Hawthorn Hawks, oni su nam donirali opremu.”
Australski nogomet sport je koji se igra od 1858. godine. Radi se o trećem najgledanijem natjecanju na svijetu, s prosječno 38.000 gledatelja, samo NFL i Indijska liga u kriketu imaju više gledatelja na tribinama, pojasnio je trener hrvatske reprezentacije.
Josip Kravar na kraju je kazao kako njegovi drniški prijatelji znaju s čim se bavi u slobodno vrijeme (viši je radni terapeut na stažu u jednoj zagrebačkoj bolnici), tu i tamo dođu pogledati utakmicu a nitko ne pokazuje zanimanje da im se priključi. No, tko želi igrati australski nogomet može im se slobodno javiti , te pogledati što rade preko njihovog site-a otvorenog na facebook-u.

Reprezentacija

josip_kravar2


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background