Drnišanin Mate Džale trčeći osvojio drugi najviši planinarski vrh u Hrvatskoj

- 19. rujna 2011.

Mate_1Za točno 2 sata i 43 minute Mate Džale iz Drniša trčeći je osvojio vrh sv. Jure na Biokovu.

Riječ je o dionici dugoj 23 kilometra i drugom najvišem vrhu u Hrvatskoj koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1762 metara. Mate je, kaže, time ostvario svoj životni san,

– Iskreno govoreći bilo je naporno, posebno zadnjih 5 kilometara jer sam već bio umoran. Prvih deset kilometara je bilo lako, trči se kroz šumu no nakon toga nastupa surovi dio planine i trčanje po suncu. Ipak, iznenađen sam time koliko mi je malo vremena trebalo, računao sam da će mi definitivno trebati više od 3 sata, ispričao nam je Mate.

Nesvakidašnji, hvale vrijedan podvig ovog 44-godišnjaka realiziran je uz pomoć planinara iz Planinarskog društva Promina.

Džale je na vrh krenuo u nedjelju u 9.52 sati a na vrh sv. Jure je stigao u 12.35 sati, cijelo vrijeme pratili su ga i bodrili planinari Anita Sirovica i Zoran Zeljak.

– Uopće nismo dvojili da ga podržimo. Mislim da je on prvi takvo što u Hrvatskoj uspio učiniti. Svi turisti koji su bili na vrhu i koje smo susreli kroz park prirode htjeli su se s njim fotografirati i čestitati mu. Lakoća kojom je on to izveo sve nas je zapanjila, tek je povremeno pitao malo vode,  rekla nam je Anita Sirovica.

Mate se rekreativno trčanjem bavi 20 tak godina, dnevno pretrči barem dionicu od 10 kilometara.

Dionicu od 11.5 km do vrha Promine prevali kao od šale, za tek nešto više od sat vremena.

Ovaj zanimljivi sezonski čuvar šuma od požara i inače voli sport, odličan je u tenisu i osvaja redom sve lokalne turnire, voli zaigrati nogomet na drniškoj Podvornici, strastveni je ljubitelj šaha i biciklizma.

Postavio je pred sebe još jedan izuzetan cilj – pretrčati sve planinske vrhove u Hrvatskoj.

– O trčećem usponu na Biokovo razmišljam već par godina, al sam bio svjestan da takvo nešto ne mogu sam. Zato zahvaljujem planinarima iz Drniša, posebno Aniti, koja kad je saznala za tu moju želju sve je sama organizirala. Planiram i skori pohod na Sljeme. A želja mi je osvojiti i Velebit, no za takvo nešto zaista bi trebao ozbiljnog sponzora, kazao nam je Mate naglašavajući kako je oduvijek želio istrčati i maraton. Već se bio prijavio za najpoznatiji europski, onaj u Švicarskoj, uplatio visoku članarinu, dogovorio smještaj, pregovarao sa gradskim ocima da mu samo plate put no u Drnišu nisu imali sluha. Žao mu je kaže i što u gradu nema teniskog terena, ni općenitno nekoga tko bi se bavio sportom, koji egzistira zahvaljujući tek nekolicini entuzijasta. 

– Nemamo ni Savez sportova Grada Drniša što svi drugi gradovi imaju niti bilo koga u Gradskoj upravi tko se bavi sportom, razočaran je Džale. 

Nadamo se da će sponzora zanjegove podvige biti i da će Mate pretrčati još mnoge planine.

{gallery}novosti/Mate_maraton{/gallery}


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background