Dobra godina vinogradarima, na plantaži Dalmacijavina urod do 20 posto veći

- 7. listopada 2015.

Foto: Radio Drniš

Berba, trganje ili jematva za veliku većinu vinogradara je završila. Sve ono što je bilo potrebno da bi dobili kvalitetu grožđa kojom bi se napravilo kvalitetno vino poklopilo se ove godine zahvaljujući uvjetima koji su za razliku od prošle godine vrlo dobri. „Ljudi nisu imali velikih problema što se tiče zaštite. Sladori i šećeri su dobri, jedino su kiseline bile malo niže na nekim lokacijama.” kazao je Marijo Tomić rukovoditelj podružnice Savjetodavne službe Šibensko – kninske županije.
U vinogradima Dalmacijavina na petropoljskoj plantaži, jednoj od najvećih u Dalmaciji, koja se prostire na 215 hektara obrana je tek polovica grožđa. Berba je najprije okončana na oko 40 hektara posađenih sortom merlot, a uz nju obran je dio plavine i debita. Grožđe beru sezonski radnici njih 130 zaposlenih preko vaučera. Ukoliko vremenske prilike dozvole urod sa cijele plantaže u Ceceli bit će obran za 15-ak dana.
I voditelj Dalmacijavina u Drnišu Tvrtko Topić za Radio Drniš je kazao kako su izuzetno zadovoljni urodom koji je ove godine veći čak za 15 do 20 posto u odnosu na lanjsku godinu. Kad je riječ o kvaliteti grožđa i ona je odlična. Prirodnih šećera u grožđu kreće se oko 20 gradi, a zadovoljavajuće su i vinske kiseline pa će ovo biti dobra godina za vina Dalmacijavina.
Berba je samo jedan dio procesa proizvodnje vina, a kao bitan čimbenik u proizvodnji vina uz one standardne poput sumporenja i stavljanja kvasca u mošt Tomić navodi i higijenu podruma za koju kaže kako „u prvom redu treba biti čisto i uredno, jer vino kao mlijeko i ulje ne trpi nehigijenu”.
A kakva će biti kvaliteta vina vidjet ćemo, odnosno degustirati na fešti mladih vina za Martinje, 11. studenog.

Foto: Radio Drniš

Foto: Radio Drniš

Foto: Radio Drniš

Foto: Radio Drniš

Foto: Radio Drniš

Foto: Radio Drniš


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background