Djeca iz Promine ostala bez prijevoza do škole

- 14. listopada 2011.

K_BUSDvadesetak srednjoškolaca s prominskog područja danas  je ostalo bez prijevoza do škole u Drnišu. Autoprijevoznik Dražen Čupić koji vrši školski prijevoz i na tom području, nije jutros u 7 sati i 30 minuta došao po djecu u Oklaj. Prekid prijevoza srednjoškolaca  s tog područja  najavio je prije desetak dana upravi Općine Promina i roditeljima, razlog su nepodmireni računi za prijevoz učenika za prošlu školsku godinu i nepotpisivanje novog Ugovora za  prijevoz u ovoj školskoj godini. Kako nam je kazao vlasnik poduzeća Dražen Čupić u dosadašnjim razgovorima sa načelnikom Općine Promina Paulom Cotom nije uspio dogovoriti potpisivanje novog ugovora o prijevozu učenika koji putuju u drnišku srednju školu a koji bi  jednim djelom subvencionirala i Općina Promina. Kao razlog naveden je nedostatak  sredstava u općinskoj blagajni, te postojanje redovne autobusne linije na relaciji Oklaj-Drniš  šibenskog autoprijevoznika koja iz Oklaja polazi u 6 sati i 30 minuta, naglasio je Čupić i dodaje kako će ostati pri svojoj odluci sve dok se ne potpiše novi ugovor.

Dvadesetšest srednjoškolaca putuje od Oklaja do srednje škole u Drnišu, ako koriste redovnu autobusnu liniju ATP-a Šibenik do početka nastave djeca čekaju više od sat vremena. Situacija pri povratku je i gora, autobus iz Drniša kreće u 16.15, a u Oklaj stiže u 16.30, što znači da djeca desetak sati dnevno potroše na odlazak u školu.

Problem prijevoza srednjoškolaca već godinama se povlači. Županija i Općina prijevoz sufinanciraju ukupnim udjelom od 40 posto, a problem nastaje uslijed nerentabilnih linija koje se u pravilu stavljaju na teret lokalnih samouprava.  Ni Županija kao osnivač srednjih škola ne može namiriti sve troškove prijevoznika jer je riječ o popriličnoj svoti novca . Početkom školske godine bilo je najava kako će, ukoliko zakon dozvoli, Županija  pokušati iznaći rješenje da se problematični dio prijevoza grupira, odnosno da se formira koje su linije isplative, a koje nisu.

Mjesec dana od početka nove školske godine ovim prekidom prijevoza učenika iz Promine problem je još jednom vraćen na početak.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background