Dio starijih osoba na drniškom području neće ostati bez pomoći u kući

- 7. svibnja 2014.

Socijalnu skrb starijim osobama do 1. svibnja pružalo je više različitih ustanova, institucija, udruga i zajednica na način koji je to propisao važeći Zakon o socijalnoj skrbi . Od ovoga mjeseca predviđen je novi oblik provođenja programa u drugačijem obliku s redefiniranim pravima na socijalnu uslugu Pomoć u kući. Novim Zakonom o socijalnoj skrbi i novim pravilnicima uvodi se red ,ubuduće će tu pomoć primati samo oni koji budu imali rješenja centara socijalne skrbi. Dosadašnji provoditelji Programa , a na drniškom području ih je nekoliko,moraju ishoditi licenciju sukladno Pravilniku o ispunjavanju minimalnih uvjeta za pružanje socijalnih usluga. Pružanje usluge ugovarati će se sa svima koji to budu mogli činiti, od udruga do ostalih pravnih osoba, a to znači da će ti subjekti poslove direktno ugovarati s Ministarstvom socijalne politike i mladih. Na drniškom području do sada skrb je bila organizirana za više od 150 starijih sugrađana.

Foto: Udruga ZvoniMir

Tri i pol godine kontinuirano Udruga ZvoniMir uz potporu Grada Drniša i općina Ružić i Unešić, provodila je Program pomoći u kući na tom području skrbeći o 150 stalnih korisnika,te određen broj povremenih kojima se usluge pružane na par mjeseci. Kako će premostiti ovu stanka dok se usluga organizira po novim pravilima ,kako bi ljudi koji su bili do sada u sustavu pomoći u kući i dalje imali skrb, Zvjezdana Bajić predsjednica Udruge Zvonimir za Radio Drniš je rekla:

{play}audio/zvjezdana_060514.mp3{/play}

Svrha novoga programa Pomoći u kući je da se s 58 milijuna kuna, koliko se izdvaja iz državnog proračuna, uvede kontrola nad pružanjem tih usluga. Novčani cenzus se malo povećao. Pravo na pomoć i njegu imali su oni kojima su primanja bila ispod 1500 kuna, a sada će biti povećan do 2000 kuna, s tim da će dio razlike od 500 kuna platiti ministarstvo, dio sam korisnik, a može i jedinica lokalne samouprave koja participira u programu. Vrlo brzo pravilnikom će se utvrditi cijenu usluge, a novina je da će oni koji novca imaju tu uslugu moći sami platiti. Evo što nam je rekla Milena Perčin predsjednica Udruge „Žena” koja već 12 godina pruža razne oblike pomoći u kući:

{play}audio/milena_percin_060514.mp3{/play}

Osobe koje su do sada bile angažirane u tom projektu, njih više od 30 na našem području, pomagale su na način da su čistile kuću, kuhale, prale, peglale, krečile,cijepale drva za ogrjev, uređivali okućnice ………Program pomoći u kući doista je pomagao staračkim domaćinstvima u našem kraju, a najveća je to pomoć bila onima koji su danas usamljeni i žive u udaljenim selima prometno izolirani. U pojedenim naseljima korisnici Programa pomoći u kući zadnji su i jedni stanovnici toga mjesta.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background