Deseta zlatna plaketa drniških tamburaša!

- 23. svibnja 2012.

Tamburaški orkestar Krste Odaka iz Drniša na Međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku osvojio je zlatnu medalju, po deseti put.

Pod vodstvom profesorice Milke Tomić drniški tamburaši na festivalu sudjeluju posljednjih dvanaest godina i svaki puta za svoje izvedbe bivaju nagrađeni, osim deset zlatnih osvojili su do sada i dvije srebrne plakete. Generacije tamburaša se smjenjuju a orkestar cijelo desetljeće i više zadržava sam vrh hrvatske tamburaške glazbe i na najljepši način promovira drniški kraj.

U organizaciji Hrvatskog tamburaškog saveza, 35-ti po redu Međunarodni festival hrvatske tamburaške glazbe održan je u Osijeku prošlog vikenda.

Nacionalno natjecanje tamburaških orkestara s međunarodnim sudjelovanjem; okuplja skladatelje, dirigente i izvođače iz cijele Hrvatske i goste iz inozemstva. Orkestri izvode hrvatsku tamburašku glazbu, a nastupaju u pet kategorija – dječji, juniorski, seniorski orkestri, mali sastavi i tamburaški zborovi.

Natjecanje prati stručno povjerenstvo, a najboljima se dodjeljuju zlatna, srebrna i brončana plaketa “Tambura Paje Kolarića” te plaketa ˝Dr. Josip Andrić˝.

Ove godine Drnišani su se predstavili praizvedbom Siniše Leopolda “A Čikola teče”, skladbom “Slavonski škerco” Tihomila Vidušića, “Po Pašku” Antuna Doličkog a skupa sa Verom Svobodom izveli su djelo “Kod bijele lađe”.

Natjecalo se 25 orkestara iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, BiH, Vojvodine.

– Više nismo iznenađenje. Članovi povjerenstva više se ni ne čude kako sviramo napamet, zatvorenih kajdanki, što osim nas nitko drugi ne prakticira. Uvijek se rado vraćamo u Osijek, oduševljeni smo gostoprimstvom domaćina, kazala je prof. Tomić.

Tijekom lipnja drniški tamburaši koncertom će počastiti i sugrađane kako bi zajedno proslavili osvajanje još jedne zlatne plakete.

tamburice

FOTO: arhiva / Radio Drniš 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian