DAN GRADA DRNIŠA: Govor predsjednika Gradskog vijeća Ante Galića

- 17. kolovoza 2013.

Govor predsjednika Gradskog vijeća Grada Drniša Ante Galića na svečanoj sjednici povodom Dana grada i blagdana sv. Roka:

– “Sveti Roko je zaštitnik grada Drniša gotovo tri stoljeća. Štuje se od vremena kada je kuga vladala gradom i okolnim mjestima. Nakon velikog pomora stanovništva 1731.godine Drnišani mu podižu kapelu koja je poslije prerasla u crkvu. Nakon što je kuga prošla Sv.Roko postaje zaštitnik grada i svake godine 16.8. održava se misno slavlje i procesija u njegovu čast.
Ovo je prva svečana sjednica u sazivu ovog Gradskog vijeća. Prigodno je ovdje spomenuti se rada Gradskog vijeća i svega što ga je obilježilo bilo u protekloj godini, bilo u dosadašnjem radu u cijelosti.
Naime na zadnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća s nama je ovdje bio i pok. Ante Dželalija tadašnji gradonačelnik Grada Drniša, kojeg se u ovoj prigodi treba sjetiti. Preminuo je nakon teške bolesti u 68. godini života, a svojim je radom zadužio grad Drniš.
Do provedbe prijevremenih izbora dužnost gradonačelnice Grada Drniša obnašala je Vlatka Duilo dotadašnja zamjenica gradonačelnika Grada Drniša, koju je u siječnju ove godine na prijevremenim izborima zamijenio Josip Begonja te je pobjedu potvrdio na redovnim izborima u svibnju ove godine te time preuzeo četverogodišnju odgovornost za naš Grad. Gradsko je vijeće u suradnji sa spomenutom izvršnom vlašću u proteklom razdoblju donijelo brojne akte od kojih bi trebalo ovom prigodom spomenuti socijalni program za 2013. Godinu kojim smo predvidjeli sredstva u iznosu od milijun i 27 tisuća kuna, za razne oblike pomoći poput: Potpore i pomoći studentima, Subvencija troškova stanovanja i pogrebnih troškova, Pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama, a posebno bih istakao Novčanu pomoć za opremanje novorođenčadi. Naime, uvažavajući socijalno stanje, nezaposlenost i visoke troškove koje roditelji imaju pri opremanju novorođenčadi omogućili smo da roditelji svakog trećeg novorođenog djeteta ubuduće cijelu prvu godinu djetetovog života primaju mjesečni novčani iznos od tisuću kuna.
Za četvrto dijete i svako iduće dijete roditelji će primati mjesečni iznos od tisuću i 500 kuna, a za opremanje prvog i drugog novorođenog djeteta roditelje će Grad Drniš i dalje pomoći sa jednokratnom pomoći od tri tisuće kuna.
Osim socijalnog programa predvidjeli smo sredstva u visini 350.000 kuna kojim se sufinancira rad nevladinih udruga , udruga proizašlih iz domovinskog rata i potpora roditeljima poginulih branitelja, udruga u kulturi, održavanje manifestacija i kulturnih događanja, te ulaganje u očuvanje kulturne baštine na području Grada Drniša.

Programom javnih potreba u sportu planirali smo sredstva za potrebe sporta u visini od 510.000,00 kuna.

Gradsko vijeće Grada Drniša konačno je usvojilo 3. Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Drniša, pokrenute još 2011. godine. Prve su to izmjene u proteklih sedam godina, a u izmjene su uvršteni prijedlozi mjesnih odbora kojima su redefinirane građevinske zone po naseljima.
U kartografskom dijelu plana ujedno su redefinirane i sportsko rekreacijske zone, kao i područja za obnovljive izvore energije. Ucrtana je i nova trasa obilaznice Drniša, a Vojarna Njivice uvrštena je u poduzetničku zonu.

Ne bih više duljio, zasigurno će gradonačelnik o započetim i već realiziranim projektima Grada nešto više kazati.
Ja ću još samo napomenuti da je, Proračun Grada Drniša skroman, u procjenama treba biti oprezan, posebice u ova teška recesijska vremena, no upravo nam to mora dati poticaja da radimo više i bolje, jer svima nama cilj mora biti- i siguran sam jest isti- bolji i kvalitetniji život u Drnišu, u našoj županiji, u Dalmaciji- u konačnici bolji život svima u Hrvatskoj. Oko te ideje trebamo se svi okupiti i na njoj raditi; uostalom s takvim promišljanjem je, sada već davne, 1995. oslobođen Drniš i Hrvatska; jedinstvom onih koji su branili i onih koji su davali logistiku, ali i nas građana koji smo bili uz svoj grad kada mu je bilo najteže; neka nas takav duh i takav entuzijazam povede do zajedničkog cilja: Drniša kao grada ugodnog za život, rad i odmor.

Na kraju, dopustite mi da Vama dragi sugrađani, čestitam Dan Grada Drniša-blagdan sv. Roka.”

Ante Galic (HDZ)


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background