‘Čarobne kuhače’ pobjednice ‘Prominskog bronzina’, Stipe Knežević najbolji vinar

- 26. lipnja 2017.

Četveročlana ekipa ‘Čarobne kuhače’ u sastavu Asija Mlinar, Rada Budanko Dabac, Nediljka Topić i Ivan Topić, skuhala je najbolju janjetinu s bižima i time ostvarila pobjedu na drugoj gastro manifestaciji “Prominski bronzin” koja se povodom Dana državnosti održala u Oklaju.

U kuharskom umijeću nadmetalo se šest ekipa, a prema ocjeni stručnog žirija u kojem su bili Tomislav Špiček, Elena Grassi i Paško Bandalo drugo mjesto pripalo je ekipi ‘Roko’ u sastavu Ana, Jasminka, Marija i Anita Validžić a treće ekipi ‘Jagodice bobice’ koju su činile Davorka Bronić, Ana Pandža, Nediljka Džepina i Tanja Tošić.

– ‘Tajna je u sastojcima. Malo nasjeckane domaće pancete, kože od pancete, pršuta, domaća kapula i mast, kosti s kojima se sve skupa kuhalo, a koje su naknadno uklonjene, učinili su ono nešto zbog čega je naše jelo pobjedničko’, zadovoljno su nam kazale Čarobne kuhače’. Prošle godine osvojile su treće mjesto, a natjecati će se kažu i dalje.

Za nagradu najboljim ekipama pripale su gradele i ožeg koje su im uručili šibensko-kninski župan Goran Pauk i načelnik Tihomir Budanko.
– ‘Manifestacija hvale vrijedna. Vrhunska spiza, tradicionalni način kuhanja, eko, etno, sve Promina ima, i na promociji svega toga radimo’, kazao je župan Pauk.

– ‘Prošle godine imali smo 7 tisuća noćenja, i to je ono što nas motivira da organiziramo ovakve događaje koji će biti dio ponude našim turistima. Uz prirodne ljepote, NP Krka, gastro ponuda je jako važna za agroturizam, dobra hrana i vino, a mi toga imamo u izobilju’, kazao je načelnik Tihomir Budanko.

U revijalnom dijelu izvan konkurencije kuhale su gostujuće ekipe među kojima su županijska Udruga Slavonaca i Baranjaca “Hrast” koja je kuhala fiš paprikaš, Udruga putničkih turističkih agencija Splitsko-dalmatinske županije kuhala je čobanac, ekipa JU Nacionalni park “Krka” veprovinu s gljivama, grahom i slatke delicije, direktorica Šibensko kninske turističke zajednice Željana Šikić i župan Goran Pauk spremali su fritule, Prominjka Blagica Pokrovac paspalje, a prominska lovačka udruga veprovinu.

U okviru proslave Dana državnosti Udruga vinara „Debit” organizirala je 4. Smotru prominskih vina. Poznati vinar Stipe Knežević je šampion. Ne samo da je osvojio nagrade za najbolje crno i najbolje bijelo vino nego je u obje kategorije i drugoplasirani.

Stručni žiri, na čelu s voditeljem županijske Savjetodavne poljoprivredne službe Marijom Tomićem, a u kojem su bili ugledni vinski stručnjaci Stipe Ivić, Mandica Erceg, Marko Dobrić i Davor Mitrović treće mjesto u kategoriji crnih vina dodijelili su Željku Broniću a treće mjesto za bijelo vino osvojio je vinar Pavo Džapo. Uz diplome darovan im je i susak sa posvetom.

Ukupno je sudjelovalo osam vinara Prominskog vinogorja sa 16 uzoraka vina. 

Na trgu u središtu Oklaja organiziran je bio i sajam autohtonih proizvoda i suvenira koji je okupio dvadesetak izlagača sa šireg prostora Šibensko kninske županije, te susjedne Zadarske. Za najmlađe organizirane su radionice u izradi suska i tkanju . U suradnji s Gradskim muzejom Drniš postavljena je i izložba tradicijskih predmeta iz stare kužine .

U prigodnom kulturno-umjetničkom programu nastupila su društva ‘Ivan Goran Kovačić’ iz Bibinja i ‘Naši korijeni’ iz Kljaka, a završnica cijele manifestacije bio je koncert popularne grupe Baruni i potom veliki vatromet.

GALERIJU FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE NA FACEBOOK STRANICI RADIO DRNIŠA KLIKOM: OVDJE 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background