Bogatstvo folklornog stvaralaštva na 14. Smotri folklora u Šibeniku

- 26. travnja 2024.

15 folklornih skupina i oko 300 folkloraša iz Šibensko-kninske županije nastupit će na 14. izdanju Smotre folklora Šibensko-kninske županije, koja će se ove godine održati 4. svibnja u šibenskom kazalištu, a u čiji je program uvršten i atraktivni mimohod gradom   Nakon višegodišnje pauze, Smotra folklora „Šibeniče, ti si stina“ vraća se na pozornicu Krešimirovog grada, gdje će se u subotu, 4. svibnja, u Hrvatskom narodnom kazalištu, okupiti ponajbolji folklorni ansambli i skupine iz Šibenika i okolice.   Folkloraši – amateri predstavit će se u dvije programske kategorije – koreografiranog i izvornog folklora, a uz nastupe folklornih društava iz Šibenika, poput KU Kolajnica i KU Šibenske šuštine, program ovogodišnje Smotre obogatit će i nastupi KUD-ova iz Knina, Mirlović Zagore, Miljevaca, Ervenika, Pirovca, Jezera, Betine, Primoštena,..Po završetku programa, tročlano stručno povjerenstvo održat će okrugli stol sa sudionicima i proglasiti najuspješnije među njima.  
  1. Smotru organizira Šibensko-kninska županija, u suradnji s Hrvatskim saborom kulture kao krovnoj udruzi kulturno–umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj. S obzirom da je nedavno u Šibeniku osnovana i Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Šibensko-kninske županije, može se zaključiti da kulturno-umjetnički amaterizam doživljava pravu malu renesansu kojeg Županija, na čelu sa županom dr. sc. Markom Jelićem, svesrdno podržava:
  – Smotra folklora je izuzetno važna manifestacija za našu županiji, putem koje želimo širu javnost upoznati s posebnostima njezinog folklornog stvaralaštvom, pjesme i plesa, ali i podržati amaterski rad na tom području. Izuzetno sam ponosan što će se ove godine na Smotri predstaviti popriličan broj KUD-ova i folklornih skupina iz cijele županije te pokazati koliko je različita i u svojoj različitosti lijepa i posebna Šibensko-kninska županija – kazao je župan i istaknuo da se Smotra folklora u Šibeniku organizira od daleke 2007. godine, s ciljem afirmacije tradicijske kulture, i njegovanja i čuvanja od zaborava lokalnih običaja.   Otvorenje Smotre održat će se u 19:30, dok sam program započinje svečanim mimohodom folkloraša koji kreće s Poljane i završava u kazalištu.   Fotografije: Šibensko-kninska županija

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian