Bogata ponuda cvijeća na gradskoj tržnici- iz drniške župe poziv na bojkot Noći vještica

- 30. listopada 2014.

Foto: Arhiva

Drnišani će i ove godine tradicionalno za svetkovine Svih svetih i Dušnog dana obilaziti posljednja počivališta svojih najmilijih ,na čije će grobove položiti cvijeće i zapaliti svijeće. Na drniškoj gradskoj tržnici ponuda grobnog cvijeća, cvjetnih aranžmana, lampiona i svijeća zaista je bogata. Cijene rezanih bijelih i žutih krizantema po komadu kreću se od dvanaest kuna, dok ponuda cvijeća u lončanicama, buketa, vijenaca i cvjetni aranžmana je po cijenama od prosječno 25 do 50 kuna ovisno o veličini.

Trgovci nam kažu kako se cijene nisu mijenjale u odnosu na lani. Za sada je potražnja osrednja, ali se nadaju da će sutra i u subotu na sam blagdan Svih svetih uspjeti sve cvijeće prodati.

BOJKOT NOĆI VJEŠTICA – UMJESTO HALLOWEEN –a HOLYWIN

FRAMA župe Gospe od Ružarija u Drnišu i ove godine organizira bdijenje mladih uoči svetkovine Svih Svetih i program „Holywin” (svetost pobjeđuje) sutra, 31. listopada 2014. s početkom u 17.30 sati u crkvi sv. Ante i pastoralnoj dvorani. Tema ovogodišnjeg programa je: ”Vi ste svjetlo svijeta!”

Program će započeti molitvom krunice u crkvi sv. Ante, potom sv. misom u 18 sati nakon koje je euharistijsko klanjanje. Nastavit će se potom zajedničkim druženjem uz projekciju filma .Cilj Holywin-a je obnoviti običaj okupljanja na molitvu i bdijenje uoči velikih svetkovina. Holywinom se želi mlade pozvati na radosno zajedništvo i molitvu, i kroz duhovni program pokazati im da su oni pozvani na svetost.

„Sveci su također bili obični ljudi, ponekad slabi i grešni ali strpljivi, ponizni i ustrajni u ljubavi i svjedočenju vjere. Ovim bdijenjem Crkva se pridružila inicijativi na koju je Vatikan pozvao katolike diljem svijeta – bojkotu Noći vještica, Halloweenu, koji je zadnjih nekoliko godina kao uvozni marketinški blagdan iz Amerike preplavio škole, vrtiće i kafiće. Noć vještica okarakterizirana je kao opasni antikršćanski praznik, proslava straha i smrti.”, poručuju iz drniške Župe.

MISE U DANE BLAGDANA

Blagdan Svih svetih obilježit će se u drniškim crkvama misnim slavljima. U župi Gospe od Ružarija u Drnišu na blagdan Svih svetih sveta misa održat će se ujutro u 10 sati u Gospinoj crkvi. Za 15 sati sveta misa najavljena je u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Badnju te u 18 sati na Gradini u crkvi sv. Ante. Članovi drniške FRAME nakon ove mise organiziraju zajedničku procesiju sa svijećama do groblja u Badnju. Na blagdan Svih svetih misa u crkvi u Sedramiću je u 10 sati, te Žitniću u 11.30 sati.

Na Dušni dan u nedjelju slave se mise za sve vjerne mrtve, kada tradicionalno misa se slavi u crkvi sv. Ivana u Badnju u 10 sati, te u sv. Ante u 18 sati. Istoga dana u Sedramiću misa je u 10 sati, u Žitniću u 11 sati i 30 minuta, te na Lišnjaku u 15 sati.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background