Birači drniškog kraja tradicionalno glasovali za HDZ

- 12. rujna 2016.

HDZ relativni je pobjednik jučerašnjih izvanrednih parlamentarnih izbora.
Prema privremenim i neslužbenim rezultatima osvojio je 61 mandat, a Narodna koalicija 54 mandata. Most ima 13, a iznenađenje je koalicija okupljena oko Živog zida s 8 mandata.
IDS osvaja 3, stranka Milana Bandića 2, a HDSSB jedan mandat.
U 11. izbornoj jedinici dijaspori HDZ osvaja 2 mandata, a nezavisni Željko Glasnović 1 mandat. Nacionalne manjine imaju 8 mandata a SDSS je osvojio sva tri mandata srpske manjine.
Na prijevremene redovite parlamentarne izbore izašlo je 52,59 posto birača, izvijestio je jutros DIP.

Drniš se tradicionalno svrstao uz HDZ za koji je glasovalo 64,79 posto birača. Narodna koalicija dobila je potporu 12,63 posto Drnišana. Most gotovo 10 posto, odnosno 9,98 posto. Ostali nisu prešli prag. Glasovalo je 54 posto birača.

Slično je i u Promini i u Ružiću, dok u Unešiću Narodna koalicija nije prešla prag. U Zagori birači su dali potporu samo HDZ-u i Mostu. HDZ je osvojio 80,79 posto potpore biračkog tijela u Unešiću dok je Most dobio 7,72 posto.

U 9. izbornoj jedinici, kojoj pripadaju Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije, na birališta je izašlo ukupno 393 tisuće 452 birača.
Za HDZ glasovalo je njih 49,6 posto, za Narodnu koaliciju 24 posto. Za Most je glasovalo 12,7 posto birača 9. izborne jedinice.
U zastupničkim mandatima gledano, s kandidacijske liste HDZ-a iz 9. izborne jedinice, u Sabor ulazi osam kandidata, Narodnoj koaliciji pripadaju četiri mandata i Mostu preostala dva.

Iz Šibensko-kninske županije u saborske će fotelje tako nositeljica HDZ-ove liste za 9. izbornu jedinicu, vodička gradonačelnica Branka Juričev Martinčev, gradonačelnik Skradina i stranački čelnik u županiji Nediljko Dujić, kao i Hrvoje Zekanović iz Hrasta.
Iz SDP-a to su Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno i predsjednik županijskog SDP-a, te Franko Vidović, predsjednik SDP-a Grada Šibenika. Stipe Petrina ostao je bez mandata.

U svih pet gradova Šibensko-kninske županije pobijedio je HDZ, a na drugom mjestu je Narodna koalicija (SDP, HNS, HSU i HSS). Najuvjerljiviju pobjedu HDZ ostvario je u Drnišu a koji opet nije imao svoga kandidata na listi.

U gradovima koji su na listi imali svoje ljude preferencijalni glasovi birača išli su lokalnim kandidatima. Najviše glasova dobila je u Vodicama gradonačelnica Branka Juričev Martinčev 60,54%, potom u Skradinu gradonačelnik Nediljko Dujić 55,29%. 
U Drnišu i Kninu HDZ-ovi birači naklonost su dali Miru Kovaču, a Drnišani su veliku potporu dali i Branki Juričev Martinčev.
U Šibeniku gradonačelnik Željko Burić dobio je 22,35%.

Birači Narodne koalicije najviše preferencijalnih glasova u Drnišu dali su HNS-ovoj Vlatki Duilo 48%, u Skradinu, Vodicama i Kninu nositelju liste Ranku Ostojiću, a u Šibeniku Franku Vidoviću 27,44%.

Rezultati Drniš

Drniš - preferencijalni HDZ

Drniš preferencijalni Narodna koalicija

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background