Anita Vukušić dobitnica HURIN-ove nagrade za životno djelo, ‘Prominski bronzin’ najbolja akcija

- 25. studenoga 2016.

Direktorica i glavna urednica Radio postaje Drniš Anita Vukušić dobitnica je ovogodišnje HURIN-ove nagrade za životno djelo što joj je ovog utorka uručena na 9. Danima elektroničkih medija u Opatiji. Nagrada joj je dodijeljena u kategoriji poslodavaca u lokalnim medijima, koju je na prijedlog HURIN-ove regije Dalmacija II koja okuplja lokalne radio postaje sa prostora Zadarske i Šibensko-kninske županije, prihvatio Izvršni odbor Hrvatske udruge lokalnih radija i novina.

Nagradu je uručio predsjednik HURIN-a Robert Veseljak. Ovo je ujedno prvi puta da netko od djelatnika Radio Drniša i radijskih djelatnika s područja cijele Šibensko-kninske županije dobije prestižnu HURIN-ovu nagradu za životno djelo.

U obrazloženju nagrade istaknuto je kako s “40 godišnjim iskustvom rada na lokalnom radiju, od toga 36 godina profesionalnog i isto toliko godina aktivnog rada u udruzi lokalnih medija, a zadnjih osam godina na mjestu direktorice Radio postaje Drniš – stekla je neosporan profesionalni i osobni visoki ugled, promičući vrijednosti lokalnog medija koji djeluje na malom koncesijskom području”.

U obrazloženju se navodi kako je: ”Anita Vukušić u 36 godina profesionalnog rada uspješno kreirala program, a zadnjih osam godina i cjelokupnu poslovnu politiku Radio Drniša, gdje je počela raditi kao srednjoškolka, a potom nakon što je diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu 1980. godine od te godine i profesionalno na mjestu glavne i odgovorne urednice Radio Drniša.
Urednička je rekorderka u Hrvatskoj, jer na toj je funkciji bez prekida sve do danas, punih 36 godina.
Od 2008. godine je i direktorica Radio postaje Drniš d.o.o.
Istodobno od 1980. godine sudjeluje u radu udruge lokanih radija, najprije kao član Skupštine ULSI – Udruge lokalnih sredstva informiranja, prethodnika HURIN-a, a potom u zadnjem mandatu neposredno pred Domovinski rat i kao član Predsjedništva ULSI, koje je dalo značajan doprinos borbi za izdvajanje djela TV pristojbe i lokalnim medijima.
Trenutno je zamjenica predsjednika Regionalnog centra HURIN-a Dalmacija II. Višegodišnja je suradnica i brojnih drugih redakcija: deset godina Vjesnika, dopisnik HINE iz Drniša od njenog osnutka, 25 godina suradnica Hrvatskog radija, Radio Splita, te 10 godina Večernjeg lista. Pet godina je bila i urednica Drniškog lista.
Cijelo vrijeme rata uz rad u ratnoj redakciji Radio Drniša u progonstvu na prvoj crti bojišnice u Unešiću, dopisnik je i redakcija HINE i Večernjeg lista, te posebice Hrvatskog radija s čijim novinarima priprema niz emisija uživo o životu Drnišana u progonstvu.
Za doprinos u informiranju svojih slušatelja u progonstvu, ali i na privremeno okupiranom području, te obrani Hrvatske tijekom Domovinskog rata na prvi Danima radija Hrvatske održanim u Đurđevcu 1994. godine odlikovana je Spomenicom Domovinskog rata ’91., a potom i medaljama Bljesak i Oluja”, navodi se u obrazloženju Nagrade Aniti Vukušić.

Zahvalivši se u svoje osobne ime i u ime svih nagrađenih, direktorica drniškog radija, naglasila je teška vremena u kojima danas djeluju lokalni mediji i koliko je teško biti danas poslodavac u lokalnom mediju, gdje je direktor istovremeno i glavni urednik, te često i novinar.
– „A što znači biti lokalni novinar, znaju dobro svi koji rade u malim lokalnim redakcijama. Nitko nas baš ne hvali, rijetko primamo nagrade, mnogima smo nepodobni, moramo pazit i s kim kavu pijemo, većini smo i trn u oku ali bez nas ne mogu, što će se posebice vidjeti dogodine” – kazala je A. Vukušić te dodala da unatoč svemu svi vole svoj poziv. Stoga, poručila je mladim novinarima da „ukoliko ne vole ovaj posao u njega se ne upuštaju, jer treba dati cijeloga sebe, biti i ostati svoj, prepoznatljiv, čistog obraza i ruku”.

Radio Drniš dobio je i HURIN-ovu nagradu za Najbolju akciju – „Prominski bronzin”, gastro-eno manifestaciju koju je uz pomoć Općine Promina organizirao za Dan državnosti u Oklaju s ciljem promocije kulture kuhanja autohtonih jela, poticanja proizvodnje domaćih proizvoda i njihovu prezentaciju u turističkoj promociji ovoga kraja.

Svim laureatima čestitao je i predsjednik HURIN-a Robert Veseljak koji je kazao kako su nagrade ponos svakog dobitnika. „Moja želja je da bude više kandidata, moja želja je da u narednim godinama bude i važnijih i većih nagrada. Volio bih da nas više sudjeluje, da dignemo sve ovo na višu razinu. Ta vrsta priznanja kojeg primiš od svoje strukovne organizacije, je veliko priznanje. To je ocjena nečijeg rada”, rekao je Veseljak.

9. DANI ELEKTRONIČKIH MEDIJA, 22. Dani radija, 9. Dani televizija i 9. Dani interneta održavali su se od 22.- 24. – studenog u Opatiji pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Na različitim tematskim konferencijama, panelima i predavanjima sudjelovalo je oko 300 radijskih i televizijskih nakladnika , medijskih stručnjaka i predstavnika državnih relevantnih institucija , s ciljem unaprijeđenija položaja elektroničkih medija u hrvatskom medijskom prostoru. Organizatori su Hrvatska udruga radija i novina – HURIN, Nacionalna udruga televizija – NUT i Agencija za elektroničke medije – AEM.

U sklopu manifestacije održano je i tradicionalno predstavljanje regija u kojima djeluju radio postaje. Predstavljanje Radio Drniša ove godine pomogli su Općina Promina, prominski vinari Ivica Džapo i Stipe Knežević, Dalmacijavino, OPG Prominka, Udruga žena Sv. Roka i Ivan Tomić Mlađo.

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian