42. rođendan Radio Drniša

- 27. studenoga 2014.

www.radiodrnis.hr

Već 42 godina kao jedini lokalni medij na drniškom području Radio Drniš sudjeluje u kreiranju javnog mišljenje i njegov doprinos u stvaranju medijske povijesti ovoga grada, apsolutno je najveći. Od prvog dana kad se oglasio u eteru značajan je čimbenik društvenog života cijelog drniškog kraja.

Sve je započelo 27. studenog 1972. godine na oskudnoj opremi sa svega par sati programa dnevno. Prvi tehničar bio je Šime Kolombo , a prvi glas koji se čuo u eteru bio je glas kninske spikerice Mire Bobanac. Radio Drniš je osnovan u sklopu Centra za kulturu Drniš iz kojeg je po sili zakona izdvojen 1996. godine kad je osnovana tvrtka Radio postaja Drniš d.o.o. U početku program se emitirao utorkom, srijedom, petkom i nedjeljom. Prvi stalno zaposleni djelatnici radija bili su tehničar Krešimir Topić i spikerica Emilija Ćosić. Prvi odašiljač Radio Drniša koji je izradio ing. Teodor Mohar iz Ljubljane imao je snagu 50 w, drugi naknadno kupljen od istog proizvođača imao je snago od 850 w. Dosta učinkovit antenski sustav u predjelu Cecele u Petrovom polju, projektirao je ing. Vjekoslav Mužinić, a izradila Industromontaža, pogon Delnice. Studijska oprema bila je Grundig, a program se iz studija u Drnišu prenosio telefonskim kablom do odašiljača u Ceceli.

Od tada se polako program širio, osobito osamdesetih godina prošlog stoljeća, narastavši danas na 12 sati vođenog programa dnevno. Važnost ove radio postaje za Drnišane potvrdio je Domovinski rat, kad su zaposlenici dokazali svoju profesionalnost i odgovornost emitiranjem programa i u najtežim ratnim uvjetima. Četiri ratne godine Radio Drniš djelovao je iz Unešića, bio izvor informacija za drniške prognanike i branitelje na crtama bojišnice, ali i za sve one koji su ostali na okupiranom području. Iz oslobođenog Drniša oglasio se već 7.kolovoza 1995.godine.Za doprinos u Domovinskom ratu ratna redakcija Radio Drniša dobila je posebnu Povelju-zahvalnicu ,a djelatnici su odlikovani Spomenicom Domovinskog rata 1991., te medaljama Bljesak i Oluja.

Iako djeluje u recesijskim uvjetima, sa svega četvero stalnih zaposlenika i nekoliko vanjskih suradnika, Radio Drniš i dalje priprema uspješan informativni i zabavni program. Ne podliježući sveopćoj komercijalizaciji programa ostao je prepoznatljivi domaći radio, a okosnica djelovanja i danas, 42 godinu poslije, je informativni program. Program se emitira iz suvremeno opremljenog studija, uvedene su i nove tehnologije. Radio Drniš ima i svoju internetsku stranicu i facebook profil, a osim zemaljskim putem program se emitira i preko Interneta.

Od ove godine vlastiti programa emitira jedan sat ranije, od 7 do 19 sati, dok tijekom večeri uz glazbeni program reemitira se dio dnevnog programa. Novom shemom programa u 2014.godini povećan je broj lokalnih vijesti, emitiraju se u 8,10,12,16 i 18 sati, dok umjesto središnjih vijesti uveden je Dnevnik u 14 sati, i po prvi put noćni dnevnik u 22 sata.

Značajan dio programa posvećen je raznim područjima ljudske djelatnosti, kroz emisije se potiče i razvija svijest građana o očuvanju nasljeđa naše baštine, zdravog okoliša, ravnopravnosti spolova, njegovanja tolerancije i različitosti hrvatskog društva. Dok kroz kontakt emisije potiču se različita mišljenja, poštujući pravo na slobodu izražavanja i kritiku. Od siječnja ove godine produciraju se i nove emisije o promociji zdravlja i poticanju zdravstvene kulture, pravima invalidnih osoba ,radu udruga civilnog društva, pravima žena, poticanju kulturne raznolikosti i njegovanju baštine,te vjerodostojnom prikazivanju Domovinskoga rata. Novom satnicom tjedno se proizvede ukupno 10 080 minuta programa,od toga 4260 minuta vođenog programa u produkciji Radio Drniša. Godišnje se realizira i oko 1300 minuta izravnog prijenosa. To je sveukupno godišnje gotovo 250.000 minuta vlastitog programa. Radio Drniš u 42–oj godini svog djelovanja bitan je faktor javnog dobra, među najstarijim je lokalnim radio postajama u Dalmaciji.

Rođendan Radija obilježava se radno i prigodno uz poseban zabavni program s brojnim nagradnim igrama za slušatelje. Ostanite i dalje vjerni Radio Drnišu- slušajte nas na 89 MHz.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background