2. Festival sira u Drnišu u petak, 09. lipnja

- 9. lipnja 2011.

festival_siraPotaknuti odjekom koji je imao prošlogodišnji Festival, Hrvatska gospodarska komora Knin drugu godinu za redom organizira manifestaciju “Međunarodni festival sira”.

Manifestacija će se održati sutra na drniškoj Poljani. Cilj manifestacije je promocija sirarske proizvodnje Dalmacije sa naglaskom na Šibensko-kninsku županiju.
Također, Festivalom se želi dati i poticaj stvaranju branda tradicijskih sireva, posebno sira iz mišine.

Sir iz mišine je autohtoni ovčji sir koji se proizvodi u zaleđu Dalmacije, Hercegovini, Crnoj Gori pa čak i u Turskoj. Smatra se da je početak njegove proizvodnje vezan za doba Ilira i Tračana koji su ove prostore naselili prije više od dva tisućljeća. Tradicionalna receptura prenosila se „s koljena na koljeno“ sve do danas  kada se po istoj tehnologiji sir proizvodi u malim obiteljskim mini-siranama. Proizvodi se iz punomasnog, svježeg ovčjeg mlijeka te nešto rjeđe od kozjeg i kravljeg mlijeka. U tijeku je postupak njegove standardizacije koji provodi udruga sirara Šibensko kninske županije Mišinac.

Manifestacija ima i međunarodni karakter, pa se uz dvadesetak proizvođača iz Hrvatske sutra u Drnišu očekuju i izlagači iz Bosne i Hercegovine.

Uz njih očekuje se i dvadesetak izlagača rukotvorina i suvenira.

Program započinje u 18 sati nastupom Gradskog zbora Neuma iz Drniša a program Festivala će, uz prodajnu izložbu sireva činiti i predstavljanje rezultata ocjenjivanja sireva, koje je najavljeno za 19 sati i 30 minuta.

Uslijedit će od 20 sati i 30 minuta koncert Tamburaškog orkestra Krsto Odak, dok je za 21 sat i 30 minuta najavljena nagradna igra za posjetitelje festivala odnosno natjecanje u prepoznavanju vrsta sira te potom i dodjela priznanja proizvođačima sira.

Za 22 sata najavljen je humanitarni koncert grupe “Dernis Jam”. Sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je za pomoć u liječenju Prominjanina Mile Čvelje koji se nakon prometne nesreće u kojoj je zadobio teške tjelesne ozljede nalazi na liječenju u Domu za starije i nemoćne osobe Cvjetni dom u Šibeniku.  Prodaja ulaznica za koncert je od 17.00 na štandu Hrvatske gospodarske komore na Poljani.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian