14. ‘Miljevačke užance’ – vjera, snaga, ponos, domoljublje i folklor!

- 18. lipnja 2017.

 

U povodu oslobođenja Miljevaca i ove su godine, 14. put za redom, održane ‘Miljevačke užance’. 
– Vjera, snaga, ponos i domoljublje duboko su utkani u samo biće miljevačkog čovjeka i hrvatskog vojnika i to im je dalo neslomljivu energiju kojom su išli u oslobađanje rodnog ognjišta, kazano je na samom početku programa u okviru kojega su nastupili gosti KUD ‘Radišić’ iz Radišića i KUD ‘Anka Ošpuh’ iz Ludbrega. 
Najviše pozornosti izazvali su neodoljivi Miljevački tići, koji su publici plesom i pjesmom pokazali kako njeguju tradiciju svojih predaka, a najveći pljesak zaslužila malo starija sekcija KUU Miljevci koreografijom ‘Geni kameni’. 
Pod geslom ‘Neka traje loza naša’ miljevčani su tijekom svih ovih godina pokazali i dokazali svoju ljubav i žar koju gaje prema običajima svojih devet sela. 
– ‘Naš cilj je bio oživjeti i nošnju, pučke napjeve i kolo i ne dozvoliti da padnu u zaborav, a cilj smo i ostvarili učeći svoje tiće, naše najmlađe članove, kako su to radili naši stari. Uspjeli smo privući mladež da se bavi folklorom. Oni su ta jezgra koja će kroz par godina stasati u glavnu sekciju. Naša koreografija je iz naroda, prenijele su nam je starije gospođe, onako kako su se one sjećale kolarišta ispred crkvi Sv. Petra i Pavla i Imena Isusova, dakle naglasak nam je na izvornoj tradicijskoj kulturi’, istaknuo je Drago Bačić predsjednik KUU Miljevci.
‘Miljevačke užance’ iz godine u godinu promiču i čuvaju bogatstvo i raznolikost folklornog nasljeđa i iz drugih dijelova Hrvatske, a svojim zavičajnim plesom i pjesmom ove godine posjetitelje su počastili gosti iz Ludbrega i hercegovke iz Radišića, dok su oni sami pak oduševljeni gostoprimstvom te ljepotama Krke i Visovca. 
Miljevačkim užancama nazočilo je i čelništvo Drniša, gradonačelnik Josip Begonja i zamjenik gradonačelnika Tomislav Dželalija. 
Miljevačke užance organizirala je KUU Miljevci, suorganizator je Miljevački sabor a generalni pokrovitelj Grad Drniš. 
Osim Miljevačkih užanci i turnira veterana u malom nogometu središnja zbivanja programa 25. obljetnice akcije “Miljevci”,odvijati će se na samu obljetnicu, u srijedu 21. lipnja, kada će se postrojiti sudionici akcije “Miljevci” u 17.30 sati.
Potom će biti položeni vijenci na spomen obilježje dok će se sveta misa zadušnica u 19 sati održati u crkvi Imena Isusova u Drinovcima, a predvodit će je šibenski biskup Tomislav Rogić.
Slijedi odrješenje za poginule branitelje, otvorenje izložbe ratnih fotografija, prigodno druženje i od 21 sat nastup ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske “Lado”.
Cjelokupan program održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednie Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. 

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background