Znanstaveni kolokvij o dr. Fra Karlu Kosoru

- 13. studenoga 2017.

Povodom obilježavanja 175. godišnjice Matice hrvatske, drniški ogranak i Središnja Matica hrvatske, organizirali su u Drnišu Znanstveni kolokvij o dr. Fra Karlu Kosoru.

Karlo Kosor nakon školovanja na provincijskim učilištima, zaređen je za svećenika u Splitu 1938. godine. Kao mladomisnik obavljao je službu pomoćnika magistra klerika, prefekta u sjemeništu i nastavnika na gimnaziji. U jeku Drugoga svjetskog rata studirao je hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao 1954. godine. Cijeli je život bio profesor na Gimnaziji u Zagrebu, Makarskoj i Sinju. Obavljao je službu ravnatelja Gimnazije i Sjemeništa, magistra klerika, prefekta studija i definitora Provincije. Bavio se znanstvenim radom i objavio nekoliko knjiga i više studija iz lingvistike i povijesti. Živio je uzornim redovničkim životom i poslove obavljao vrlo savjesno. Pokopan je u Sinju. 

Između ostalih, na kolokviju su sudjelovali akademik Stjepan Damjanović-predsjednikMatice hrvatske, prof. dr. sc. Stipe Botica-potpredsjednik Matice hrvastke, fra Gabrijel Hrvatin Jurišić, fra Mirko Marić i Davor Gaurina, prof. viši kustos.

 

Ilustracija


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Nastavite čitati

Prethodna objava

Mali podsjetnik


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian