Završeno uređenje pješačko – biciklističke staze na Promini

- 13. siječnja 2020.

Završen je projekt uređenja pješačko-biciklističke staze Promina u sklopu provedbe projekta „Natura Drniš – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000“. Staza je duga 6 kilometara, a podijeljena je na 5 dionica na relaciji naselje Lišnjak – Planinarski dom Promina. Novouređena staza prati postojeći makadamski put u širini od cca 3 metra, prolazi kroz kamenjar karakterističan za Dalmatinsku zagoru, te vijuga obroncima planine Promina s njene zapadne strane koji su obrasli autohtonim drvećem i aromatičnim biljem. Cijelom duljinom je staza opremljena urbanom opremom – klupama, koševima, informativnim pločama i putokazima, te su uređena dva odmorišta na atraktivnim lokacijama – jedan sa pogledom na Grad Drniš, a drugi kod izvora pitke vode Mali točak.

Staza je namijenjena turistima, rekreativcima, zaljubljenicima u prirodu, ali i profesionalnim sportašima koji je mogu koristiti za trening i kondicijsku pripremu. Kako je riječ o zaštićenom području – Natura 2000 svi zahvati su izvedeni s minimalnim zadiranjem u okoliš.

Projekt „Natura Drniš – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000“ prijavljen je 2017. godine na poziv Promicanje održivog razvoja prirodne baštine, a financira se iz Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija. Ukupna vrijednost projekta je 5.674.022,42 kn, a Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava Gradu Drnišu koji je potpisan u svibnju 2018. godine odobreno je 4.765.774,50 kuna bespovratnih sredstava.

Projektom “NATURA DRNIŠ“ potiče se održivi razvoj drniške prirodne baštine zaštićene ekološkom mrežom Natura 2000 i to putem razvoja nove posjetiteljske infrastrukture (hostel, biciklističko-pješačka staza, sustav javnih bicikala), te edukativno-interpretativnih sadržaja za veću educiranost posjetitelja i lokalnog stanovništva o drniškoj prirodnoj baštini, a sve u skladu s trendovima na tržištu i razvojnim strateškim dokumentima turističke valorizacije postojećih kapaciteta.

Rok za završetak projekta je 20. kolovoza 2020. godine.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian